VIDEO | Roboții umanoizi, aproape de producția de serie. Armata este interesată de ei

Data publicării:
robot

Noua versiune a robotului Atlas prezentată marți de firma americană este mai mică decât originalul - are 1,75 metri și 82 de kilograme -, dar beneficiază de multe îmbunătățiri. Ea funcționează cu o baterie care poate fi atașată atât la interior, cât și la exterior, și are noi captatori plasați în membrele inferioare care îi permit să își păstreze echilibrul pe teren accidentat sau dacă este împins.

A fost îmbunătățit și sistemul său de detectare a obstacolelor.

Firma nu a dezvăluit decât puține informații despre noul robot, însă videoclipul prezentat arată clar că aceste mașini devin tot mai performante și adaptate la mediu. În videoclipul de circa trei minute, Atlas este supus unor probe dificile, din care iese mai degrabă bine, ținând seama că nu se cunosc condițiile de filmare.

Robotul poate deschide ușa și pleca în explorare. Merge ușor prin pădure - fără să fie conectat la o sursă de energie - și își menține echilibrul fără să cadă în zăpadă, datorită unei multitudini de captatori.

Atlas funcționează cu ajutorul unui sistem complicat de cricuri hidraulice și se orientează în spațiu datorită senzorilor plasați în cap. Poate fi programat să execute sarcini simple, repetitive, cum ar fi deplasarea unor cutii grele și aranjarea lor pe raft. Specialiștii de la Boston Dynamics au dus experiența mai departe, împingându-l cu un baston sau mișcând cutia pe care trebuia să o deplaseze. Ușurința cu care se ridică după ce s-a aplecat este și ea impresionantă.

Singura problemă neplăcută, dincolo de eventualul preț sau autonomia sa, este zgomotul produs de motoare în timpul mișcărilor. Acest aspect constituie de altfel motivul invocat în luna decembrie a anului trecut de armata americană pentru a pune capăt unui contract care prevedea o comandă de roboți-câini care să poată transporta materiale într-un teatru de operațiuni. Boston Dynamics a conceput și un ghepard bionic.

Cu acest nou model, firma americană de robotică intenționează să se orienteze din nou spre piața civilă, domenii de cerere economice tot mai clare, arată cele două site-uri menționate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri