VIDEO Un pește a fost filmat înotând la 8.336 de metri – o adâncime record

Data publicării:
pește
Oamenii de știință au filmat un pește înotând la o adâncime record - 8.336 metri. Foto: Captură video/ Twitter

Oamenii de știință au filmat un pește înotând la o adâncime extraordinară în ocean. Peștele – din genul Pseudoliparis – a fost surprins la 8.336 metri, cea mai mare adâncime la care a fost văzut vreodată un pește înotând, scrie BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Peștele melc a fost filmat cu ajutorul unui aparat autonom scufundat în Groapa Izu-Ogasawara, la sud de Japonia.

Potrivit cercetătorilor, peștele ar putea fi la, sau foarte aproape de adâncimea maximă la care poate supraviețui orice pește.

Precedenta observație a surprins un pește înotând la 8.178 m, mai la sud în Pacific, în Groapa Marianelor. Prin urmare, această descoperire bate recordul de adâncime cu 158 m.

„Dacă acest record va fi doborât, ar fi doar cu mici diferențe, potențial de doar câțiva metri”, a declarat profesorul Alan Jamieson pentru BBC News.

Cercetătorul de la Universitatea din Australia de Vest, specializat în cercetarea adâncurilor, a făcut o predicție în urmă cu 10 ani, conform căreia este posibil ca peștii să fie găsiți la adâncimi cuprinse între 8.200 și 8.400 de metri. Un deceniu de investigații în întreaga lume a confirmat acest lucru.

Tânărul Pseudoliparis a fost filmat cu ajutorul unui sistem de camere atașat la un cadru cu greutăți lansat de pe nava DSSV Pressure Drop.

Deși nu a fost capturat un specimen pentru a identifica pe deplin tipul de specie, mai mulți pești au fost prinși puțin mai sus în coloana de apă în Groapa Japoniei din apropiere, la o adâncime de 8.022 m.

Aceștia erau, din nou, pești Pseudoliparis belyaevi, și au stabilit un record pentru cel mai adânc pește capturat vreodată.

Acest grup de pești a fost capabil să se adapteze la viața în apele reci ale Arcticii și Antarcticii, precum și în condițiile de presiune extremă care există în cele mai adânci gropi marine din lume.


La o adâncime de 8 km, ei se confruntă cu peste 80 de megapascali, de 800 de ori mai mult față de presiunea de la suprafața oceanului.

Corpul lor gelatinos îi ajută să supraviețuiască.

Ei se hrănesc prin aspirație și consumă crustacee minuscule care trăiesc în aceste regiuni.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri