Sari la conținut

Zeci de milioane de euro pentru o stea de mare care devorează corali

Autorităţile australiene au anunţat luni o măsură importantă pentru protecţia Marii Bariere de Corali, însă asociaţiile ecologiste susţin că aceasta este insuficientă şi solicită autorităţilor să acţioneze pentru reducerea poluării, informează AFP.

Crown of Thorns

Foto: Wikipedia

Marea Barieră de Corali, această bijuterie a Patrimoniului Mondial UNESCO, considerată cel mai mare recif de corali din lume, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 345.000 kilometri pătraţi de-a lungul coastei australiene şi a suferit recent câteva episoade fără precedent de albire a coralilor, un fenomen cauzat de încălzirea globală.

În plus, recifele sale sunt ameninţate de activităţile industriale şi agricole, dar şi de o stea de mare invazivă, Acanthaster planci, care devorează coralii.

Supranumită şi "coroana de spini", această stea de mare, care poate ajunge până la un metru în diametru, se hrăneşte aproape exclusiv cu corali şi prezintă ţepi al căror venin este toxic pentru om, scrie Agerpres.

Premierul australian, Malcolm Turnbull, a anunţat luni deblocarea a 60 de milioane de dolari australieni (39 milioane euro) pentru a combate această stea de mare şi a proteja Marea Barieră, care în 2015 a ratat cu puţin plasarea de către UNESCO pe lista siturilor sale în pericol.

Autorităţile australiene au promis că vor cheltui peste două miliarde de dolari australieni (1,4 miliarde de euro) în următorii zece ani pentru a proteja acest ecosistem fragil.

Acest plan nu include însă nici o finanţare sau angajament de a lupta împotriva principalei ameninţări, schimbările climatice - Canberra precizând că va aborda această problemă prin intermediul acordului de la Paris privind clima.

Australia este puternic criticată pentru dependenţa sa de carbon şi pentru susţinea acordată proiectului de construire a unei mine gigantice de către grupul indian Adani.

Luni, o asociaţie ecologistă - Societatea australiană pentru protecţia marină - a estimat că iniţiativa anunţată de Turnbull este insuficientă şi că guvernul trebuie să se concentreze pe combaterea schimbărilor climatice, dacă doreşte într-adevăr să salveze Marea Barieră de Corali.