Un cercetător de top de la NASA recunoaște că a participat la un program de recrutare al guvernului chinez

Data publicării:
Logo-ul NASA pe o clădire
NASA. Foto: Profimedia Images

Un om de știință de top angajat la NASA a recunoscut miercuri, într-o instanță federală din New York, că a mințit cu privire la implicarea sa într-un program de recrutare desfășurat de guvernul chinez pe care SUA îl consideră un mijloc de acces la proprietate intelectuală, informează CNN.

Meyya Meyyappan, în vârstă de 66 de ani, din Pacifica, California, a fost acuzat de mărturie mincinoasă, potrivit Departamentului de Justiție american.

"Meyya Meyyappan deținea o poziție de încredere la NASA, cu acces la informații valoroase. În contradicție cu condițiile angajării, legi și regulamente, Meyyappan nu a dezvăluit participarea la un program de recrutare desfășurat de guvernul chinez și i-a mințit pe anchetatorii NASA, agenții FBI și pe ofițerii noștri. Acum, după ce și-a recunoscut fapta, Meyyappan își așteaptă sentința", a anunțat Audrey Strauss, procurorul SUA pentru districtul sudic din New York.

Începând din 2006, Meyyappan a fost cercetător-șef în cadrul Centrului de cercetare Ames din California, aparținând NASA, potrivit Departamentului american de Justiție.

Acesta "a participat la programul chinez Thousand Talents, pornit de guvernul chinez pentru a recruta persoane cu acces sau cunoștințe de tehnologii străine sau proprietate intelectuală, a ținut cursuri la universități din China, Coreea de Sud, Japonia, și nu a dezvăluit aceste asocieri și poziții către NASA și Biroul american de etică guvernamentală", se arată în comunicatul Departamentulul de Justiție.

Când a fost interogat, în octombrie 2020, Meyyappan "a declarat în mod fals, printre altele, că nu a participat la programul Thousand Talents și că nu a ținut cursuri la o universitate chineză".

Bărbatul riscă o pedeapsă maximă de 5 ani de închisoare și o amendă maximă de 250.000 de dolari. Sentința lui urmează să fie anunțată pe 16 iunie.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri