Jose Mourinho, de la translator la antrenorul care a câştigat 20 de trofee în fotbal

Data publicării:
jose mourinho bucuros captura digi24

Aventura lui Jose Mourinho în fotbalul mare a început la vârsta de 29 de ani. După o scurtă carieră ca fotbalist amator şi după ce a studiat ştiinţele sportive la Lisabona, portughezul a avut şansa de a-i fi translator lui Sir Bobby Robson la Sporting Lisabona.

L-a urmat pe englez ca translator şi asistent şi la FC Porto şi FC Barcelona, iar primii paşi în antrenorat i-a făcut la celebra Benfica.

În 2001 a început însă ascensiunea sa. A dus pe Uniao Leiria pe cel mai înalt loc din istorie, apoi a câştigat tot ce se putea în doi ani la FC Porto. Campion european en-titre, Mourinho a venit la Chelsea chiar dacă doar cu o lună înainte spusese că preferă Liverpool.

Pe Stamford Bridge a stat trei ani şi câteva luni, şi-a obţinut porecla „The Special One”, a câştigat şase trofee şi a reuşit să intre în conflict cu mari antrenori ai vremii: Sir Alex Ferguson, Arsene Wenger sau Frank Rijkaard.

A luat şi o amendă usturătoare în 2005 pentru că s-a întâlnit cu Ashley Cole fără să aibă acceptul lui Arsenal. Faptul că nu a câştigat UEFA Champions League l-a costat postul la Londra, dar anul următor a semnat cu Inter, cu care a luat cinci trofee. La Milano a reuşit să îi supere pe musulmani cu comentariile sale la adresa lui Sulley Muntari.

Au urmat trei sezoane cu mai puţine trofee pe banca lui Real Madrid, dar cu o rivalitate mult mai intensă cu FC Barcelona. Cu el pe bancă, Real a fost singura echipă care a întrerupt dominaţia catalanilor în La Liga.

În vară a revenit la Chelsea, însă până acum nu a reuşit să îşi identifice un rival cu care să intre în conflict.

Meciul Steaua - Chelsea începe astăzi, de la ora 21:45, și este transmis de Digi Sport 1.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri