Drumul spre victorie: Cum a ajuns un fotbalist președintele țării sale

Data actualizării: Data publicării:
minge de fotbal shutterstock_95315320
Foto: Shutterstock

Primul jucător din afara Europei care a câştigat Balonul de Aur, George Weah, a fost ales preşedinte al Liberiei, după ce a câştigat turul doi de scrutin în 12 dintre cele 15 regiuni ale ţării din vestul Africii, scrie digisport.ro.

Desemnat cel mai bun fotbalist al lumii în 1995, în ancheta celebrei reviste „France Football”, Weah s-a aflat la a doua tentativă de a obţine cea mai înaltă funcţie a ţării sale. În 2005 a fost învins în alegeri de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie din istoria Africii ajunsă şef de stat.

Fostul fotbalist de la Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City şi Marseille, acum în vârstă de 51 de ani, a câştigat şi primul tur de scrutin, însă nu a obţinut procentele necesare, 50%, pentru a fi desemnat preşedinte.

Weah a câştigat bazându-se în special pe sprijinul votanţilor tineri din Liberia, ţară în care 50% din populaţie are vârsta mai mică de 30 de ani.

Liberians Go To The Polls In Historic Elections
Fotografii: Guliver/GettyImages

Weah a devenit celebru odată cu transferul în Europa, la AS Monaco, în 1988, însă consacrarea definitivă a obţinut-o în tricoul lui AC Milan, echipă la care a ajuns în 1995, de la PSG. Pentru rossoneri a evoluat până în anul 2000, perioadă în care a primit „Balonul de Aur” (1995) şi a cucerit două titluri de campion în Serie A TIM.

De asemenea, George Weah a fost de trei ori cel mai bun fotbalist african al anului şi a cucerit tilul în Franţa, cu PSG, şi Cupa Angliei, cu Chelsea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri