Real Madrid, noua regină a fotbalului european. Formația spaniolă a câștigat pentru a 14-a oară Liga Campionilor

Data actualizării: Data publicării:
Real madrid pozeaza cu trofeul ligii campionilor
Trofeul UEFA Champions League 2022 revine pentru a 14-a oară echipei Real Madrid Foto: Profimedia Images

Real Madrid a cucerit trofeul Ligii Campionilor la fotbal după ce a învins-o pe Liverpool cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă seara, în finala desfăşurată la Paris, pe Stade de France. Cel mai râvânit titlu al fotbalului european, care anul trecut revenise echipei Chelsea Londra, intră pentru a 14-a oară în palmaresul echipei spaniole. 

Spaniolii s-au remarcat prin pragmatism în acest sezon al competiţiei, eliminându-le în drumul spre finală pe PSG, Chelsea şi Manchester City, după reveniri incredibile. 

Golul din finala UEFA Champions League a fost marcat de Vinicius Junior, în minutul 59, după ce în minutul 21 Liverpool avusese o bară la un şut al lui Mane de la marginea careului.

Un gol al lui Benzema (Real Madrid) din minutul 43 a fost anulat pentru ofsaid, după verificarea cu sistemul VAR.

Partida a început cu peste 35 de minute întârziere, din cauza problemelor legate de accesul suporterilor pe stadionul francez. S-au înregistrat și incidente, mai mulţi fani încercând să forţeze accesul în arenă.

Liverpool şi Real Madrid s-au înfruntat de nouă ori până acum în cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent, campioana Spaniei având cinci victorii, iar „cormoranii” trei. Cel mai recent duel a fost în sferturile de finală ale ediţiei 2020-21, când Real a câştigat cu 3-1 la Madrid, iar returul s-a terminat nedecis, 0-0.

A fost pentru a treia oară când cele două echipe s-au înfruntă în finală: Liverpool a câştigat Cupa Campionilor în 1981 (1-0), în timp ce Real Madrid şi-a adjudecat trofeul Champions League în 2018 (3-1).

Meciul carierei pentru portarul Courtois

În finala Champions League cu Liverpool, portarul Thibault Courtois a fost, fără îndoială, cel mai bun om al meciului.

Portarul galacticilor a salvat mai întâi în fața lui Salah, apoi a deviat în bară șutul lui Mane. Realul putea deschide scorul la prima ocazie. Benzema a trimis mingea în poartă, dar arbitrul i-a anulat golul cu sistemul VAR pentru că era în poziție de ofsaid. După pauză, Valverde i-a pasat decisiv lui Vinicius, care a îndeplinit o simplă formalitate. Courtois și-a mai salvat o dată echipa la ocazia lui Salah, în timp ce Casemiro s-a precipitat în fața porții.

Sub privirile legendarului Ronaldo Nazario de Lima, fost atacant la Real Madrid, care a urmărit finala alături de Ion Țiriac și Mircea Lucescu, galacticii au mai avut o șansă de gol prin Camavinga. S-a terminat 1 la 0, iar echipa lui Ancelotti și-a trecut în palmares pe Stade de France al 14-lea trofeu de  Liga Campionilor din istorie.

Arena din capitala Franței a fost plină, la fel cum au fost și stadioanele din Liverpool si celebrul Santiago Bernabeu din Madrid, unde meciul a fost transmis în direct.

Finala s-a jucat la Paris, deși inițial trebuia să aibă loc la Sankt Petersburg, dar UEFA a mutat partida după ce Rusia a invadat Ucraina.

De altfel, antrenorul FC Liverpool, Jurgen Klopp, spunea că meciul e o sfidare la adresa războiului început de Putin, iar echipa lui joacă pentru toți oamenii din Ucraina.

Record pentru Carlo Ancelotti

Carlo Ancelotti, antrenorul madrilenilor, este primul tehnician care conduce echipele sale în cinci finale de Champions League, stabilind un record şi în privinţa trofeelor câştigate (patru). Până acum el împărţea această performanţă cu Zinedine Zidane, fostul antrenor al Realului, şi cu legendarul Bob Paisley (Liverpool), cu trei trofee fiecare, scrie Agerpres.

Victoria de pe Stade de France a făcut din Ancelotti şi primul antrenor care a cucerit cu două echipe câte două trofee în Champions League, după ce anterior a câştigat Champions League cu AC Milan în 2003 şi 2007. Ancelotti avea deja un trofeu cu Real, în 2014.

Liverpool rămâne cu două trofee cucerite în acest sezon, Cupa Angliei şi Cupa Ligii engleze, echipa terminând pe locul secund în Premier League.

Karim Benzema a cucerit titlul de golgheter al acestei ediţii de Champions League, cu 15 goluri.

Real Madrid o va înfrunta pe Eintracht Frankfurt, câştigătoarea Europa League, în Supercupa Europei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri