"Simona părea să facă un șoc termic". Semnal de alarmă tras de un medic de la Spitalul Universitar

Data actualizării: Data publicării:
Simona Halep
Foto: Guliver/Getty Images

Un medic de la Spitalul Universitar trage un semnal de alarmă după finala Australian Open de sâmbătă și critică decizia organizatorilor de a le lăsa pe Simona Halep și Caroline Wozniacki să joace pe caniculă, fără să ia nicio măsură pentru a atenua efectul căldurii sufocante de la Melbourne.

Simona Halep
Foto: Guliver/Getty Images

Elena Copaciu scrie că Simona Halep părea să fi intrat în șoc termic, în condițiile în care sportiva a cerut, la un moment dat, intervenția echipei medicale, a avut crampe musculare din cauza căldurii și a fost spitalizată, după meci, pentru deshidratare. Acest lucru în condițiile în care finala masculină dintre Roger Federer și Marin Cilic, disputată duminică, s-a jucat indoor, cu copertina trasă, pentru a-i proteja pe sportivi de temperaturile extreme.

„S-a întors o nouă pagină în istoria tenisului feminin odată cu Australian Open. Dincolo de performanțele sportivilor, ca medic, mă întreb:

- sportul are de câștigat dacă sportivii depun maximum de efort în condiții de mediu care, în mod normal, impun restricții angajatorilor pentru munca în aer liber?

Temperaturi ridicate, umiditate, indice de confort termic inconfortabil și pentru cei din tribune, nemai vorbind de cei din teren, care depun efort maximal!

- pe ce criterii se decide să se traga copertina și pe teren, nu doar peste tribune? La ce temperatură și pe ce criterii se decide să se tragă copertina pe teren la competiția pentru titlul la masculin, dar nu și la cea pentru titlul feminin?

- când jucătoarea care a solicitat medicul în teren este spitalizată pentru o perfuzie de rehidratare și reechilibrare electrolitică, a fost suficient oare să i se ia tensiunea în teren? După toate datele de observație clinică: transpirații generalizate, facies, eritem, crampe musculare - Simona părea să facă un șoc termic.

Simona Halep
Foto: Guliver/Getty Images

Fiind jucătoarea care a petrecut cele mai multe minute în teren, sub soarele verii australiene, poate că organizatorii și WTA ar trebui să revadă criteriile de prezervare a sănătății și performanței sportive în condiții meteo extreme. Dacă sportivii dau tot ce pot pe teren, organizatorii sunt obligați să aibă în vedere criterii general valabile din Codul Muncii!

P.s.- aceste observații nu diminuează aprecierile pentru performanța Carolinei Wozniacki. Sunt legate strict de condițiile în care au jucat unii competitori; și în concursul masculin Federer a cerut să joace numai în programul de seară, iar finala a fost indoor; doar că la al 20-lea titlu de GS, Federer știe exact ce poate cere organizatorilor. Și nu poate fi refuzat. Fetele pot juca însă în condiții pe care campionul AO la masculin nu le acceptă?”, a scris medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri