Fostul campion de tenis Boris Becker, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
boris becker profimedia-0148124275
Boris Becker a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în Marea Britanie, pentru fraudă Foto: Profimedia Images

Fostul mare campion la tenis Boris Becker a fost condamnat vineri în Marea Britanie la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru fraudă. Câștigător a șase titluri de Grand Slam, germanul a fost găsit vinovat pentru că a ascuns trei milioane de euro în active și împrumuturi, ca să nu-și plătească datoriile. Este vorba, printre altele, de ascunderea a două proprietăţi din Germania, a unei cote dintr-un apartament londonez și a două trofee cucerite la Wimbledon.

La începutul lunii, un tribunal din Londra îl găsise vinovat pentru patru dintre cele 24 de capete de acuzare formulate împotriva lui

Fost lider ATP, Boris Becker a adunat de-a lungul carierei peste 22 de milioane de euro. Câteva investiții neinspirate, un divorț costisitor și datorii către Fiscul britanic l-au obligat să-și declare falimentul personal în 2017. Datoriile lui s-ar ridica la peste 55 de milioane de euro.

Boris Becker a fost acuzat de evaziune fiscală, pentru că nu și-ar fi plătit taxele timp de mai mulți ani. Legenda tenisului mondial a fost găsit vinovat pentru că a ascuns 2,5 milioane de lire sterline (3 milioane de euro la cursul actual) în active şi împrumuturi pentru a nu-şi plăti datoriile.

În vârstă de 54 de ani, Boris Becker fusese declarat în faliment la 21 iunie 2017 din cauza unui împrumut de 3 milioane de lire sterline (3,5 milioane de euro) făcut la banca privată Arbuthnot Latham şi nereturnat, pentru o proprietate la Mallorca (Spania).

Fostul campion, care trăieşte în Marea Britanie din 2012, a pretins că a colaborat cu administratorii însărcinaţi cu asigurarea bunurilor sale, oferindu-şi chiar şi verigheta, și a acţionat conform sfaturilor primite de la experţi, relatează AFP, preluată de Agerpres. Germanul a vândut deja la licitaţie o serie dintre trofeele câştigate, pentru suma de 700.000 de lire (840.000 euro), pentru a achita o parte din datorii. Acuzarea i-a reproşat însă că nu a declarat două proprietăţi în Germania, precum şi o cotă dintr-un apartament londonez, ascunzând un împrumut de 825.000 de euro.

Astfel, juriul curţii Southwark Crown din Londra l-a găsit vinovat pe Boris Becker în cazul a patru capete de acuzare, conform Legii Insolvenţei,  pentru înstrăinarea de proprietăţi, nedezvăluire a averii şi ascunderea datoriilor.

În 2017, când a fost declarat falimentul său, datoriile lui Becker, care a câştigat 49 de titluri într-o carieră sportivă de 16 ani, erau estimate la 50 de milioane de lire sterline. El a contestat toate infracţiunile de care este acuzat.

Sentința de vineri este considerată ușoară, pentru că procurorii ceruseră 7 ani de închisoare, și era oarecum așteptată, dar tot este o veste care zguduie întrucâtva lumea tenisului, Boris Becker fiind văzut în continuare ca o figură importantă în acest sport. Dincolo de sumele mari câștigate ca jucător, Boris Becker s-a bucurat de venituri și ca antrenor. L-a antrenat inclusiv pe Novak Djokovic, perioadă în care a primit sume importante de la jucătorul sârb. Antrenat de Boris Becker, Djokovic a câștigat nu mai puțin de 25 de titluri, între care șase la turnee de Mare Șlem, amintește Gabriel Morariu, jurnalist Digi Sport.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri