Jucătorii ruşi şi belaruşi care se opun războiului nu ar trebui excluşi, spune ucraineanca Elina Svitolina

Data publicării:
Elina Svitolina într-un meci de tenis.
Ucraineanca Elina Svitolina a declarat că jucătorilor ruşi şi belaruşi care denunţă invadarea ţării sale de către Moscova ar trebui să li se permită să participe la Wimbledon. Foto: Profimedia

Ucraineanca Elina Svitolina a declarat că jucătorilor ruşi şi belaruşi care denunţă invadarea ţării sale de către Moscova ar trebui să li se permită să participe la Wimbledon, informează Reuters.

Turneul de Mare Şlem pe iarbă din capitala Marii Britanii a anunţat miercuri că jucătorii din Rusia şi Belarus nu vor putea concura la ediţia din acest an, programată între 27 iunie şi 10 iulie. Printre cei vizaţi de această decizie sunt nume ca rusul Daniil Medvedev, locul 2 ATP, sau belarusa Arina Sabalenka, locul 4 WTA.

Svitolina, N. 25 mondial, s-a alăturat miercuri altor jucători ucraineni pentru a solicita excluderea sportivilor ruşi şi belaruşi de la competiţiile internaţionale, dar a părut că şi-a atenuat poziţia într-un interviu acordat joi BBC.

„Nu vrem să fie excluşi complet”, a afirmat Svitolina. „Dacă jucătorii nu se exprimă împotriva guvernului rus, atunci este corect să fie excluşi. Vrem doar ca ei să se exprime, dacă sunt cu noi şi cu restul lumii sau cu guvernul rus. Acesta este pentru mine punctul principal. Dacă nu au ales, nu au votat pentru acest guvern, atunci este corect să li se permită să joace şi să concureze”, a adăugat ea.

Conducerile circuitelor profesioniste de tenis ATP şi WTA au criticat decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice prezenţa jucătorilor din Rusia şi Belarus la acest turneu.

Svitolina, care are prieteni şi familie rămaşi în Ucraina, crede că jucătorii ruşi şi belaruşi trebuie să facă mai mult.

Medvedev a făcut o pledoarie pentru pace pe Twitter în februarie, în timp ce compatriotul sau Andrei Rublev a scris „Nu războiului” pe obiectivul unei camere TV când se îndrepta spre câştigarea turneului de la Dubai, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

„Pot număra pe degetele de la o mână câţi jucători ruşi şi belaruşi m-au întrebat cum sunt, ce face familia mea, dacă toată lumea este în siguranţă. De aceea mă simt tristă din cauza acestei situaţii. Personal, unii oameni ar trebui să facă ceva mai mult decât au făcut. Este misterios”, a spus Svitolina.

„E foarte trist cum s-au purtat jucătorii ruşi şi belaruşi. Suntem colegi care se văd în fiecare săptămână, aşa că e şocant să vedem această schimbare şi atât de rapidă”, a continuat ea.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri