VIDEO. Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, a fost reținut

Data publicării:
ginerica

Actualizare 20.40: Ioan Rudeanu a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de anchetatori timp de opt ore.


ACTUALIZARE 13.20. Ioan Rudeanu a fost adus la audieri la parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Pe numele lui fusese emis un mandat de aducere. 


Acţiunea poliţiştilor, din această dimineață, vizează cinci societăţi comerciale, implicate în comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în domeniul prestării de servicii de pază şi protecţie.

Au loc cinci percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţul Hunedoara, la activităţi participând polițiști din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - I.G.P.R. şi I.P.J. Hunedoara, luptători S.I.A.S. şi criminaliști.

Din investigații a reieșit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracțional, format din mai multe societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive.

În fapt, în contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii, care, în realitate, nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro.

Acțiunea se desfășoară sub conducerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, urmând ca în funcţie de probatoriul administrat să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

În anchetă este vizată şi activitatea companiei lui Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga. Firma acestuia a câştigat în ultima vreme, contracte cu statul, în valoare de cinci milioane de lei.

Cele mai multe dintre contracte sunt încheiate cu Ministerul Transporturilor, prin CNADNR. Agenţii firmei păzeau unele tronsoane de autostradă din ţară.

Firma de pază controlată de Ionuţ Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, a primit în ultimii 3 ani contracte din bani publici în valoare de câteva milioane de euro, cele mai multe atribuite fără licitaţie. Digi24 dezvăluia la începutul anului trecut, cum au reuşit instituţiile statului să evita licitaţiile atunci când au atribuit aceste contracte.

Ginerele lui V. Blaga a câștigat fără licitaţie un contract în Timiş „pe motiv de extremă urgenţă”


(VIDEO - REPORTAJUL Digi24, din 31 ianuarie 2014)

În 28 ianuarie, în plin cod roşu decretat în sud-estul ţării, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale încalcă două reguli. Atribuie direct şi fără să anunţe public un contract pentru servicii de pază, protecţie şi securitate a drumurilor naţionale din vestul ţării, din subordinea Secţiei de Drumuri Timişoara.

Motivul este invocat este: "situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute". Reprezentanţii companiei de drumuri nu au precizat însă despre ce fel de urgenţă e vorba. Cea legată de vreme este exclusă din start.

Am avut temperaturi foarte ridicate în ianuarie, iar ninsorile - cel puțin în vestul țarii - au fost absolut normale și nu au ridicat probleme. Pentru vestul țării, nu ne așteptăm la coduri galbene, roșii”, a spus Carmen Moisa, meteorolog.

În vestul ţării nu au fost niciun fel de probleme pentru că iarna a fost mai blândă cu noi”, a declarat Adrian Pop, președintele Asociației Patronala A Transportatorilor Europa.

Experții în achiziţii publice spun că o singură urgenţă ar fi putut fi luată în calcul la atribuirea fără licitaţie a unui contract de pază de drumuri.

Dacă ar fi fost un atentat cu bombă, poate atunci exista această justificare, însă ea ar trebui să fie foarte clară”, este de părere Otilia Nuţu, Analist de Politici Publice.

La negocierea fără anunţ a participat o singură firmă, cea a ginerelui fostului ministru Vasile Blaga, Ionuț Rudeanu

Reprezentanţii firmei au transmis Digi24 că au fost desemnaţi să facă paza în sistem de urgenţă după ce toate licitaţiile pentru servicii de pază de drumuri în Timiş au fost blocate printr-un proces. 

Nu este pentru prima data când ginerele lui Vasile Blaga câştiga contracte directe cu Compania Naţională de Drumuri. În 2013 a încasat două milioane două sute de mii de euro, bani obţinuţi în urma câştigării licitaţiilor publice.

Vasile Blaga a lăsat de înţeles că nu a avut nicio implicare în această afacere: „Care aveţi familii ştiţi că nu îţi alegi ginerii. S-a legat la cap pentru un contract. Dacă aş putea l-aş exporta, dar asta e situaţia”.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri