Opinie separată. Trei judecători ai CCR spun că Legea referendumului este neconstituțională

Data publicării:
ccr curtea constitutionala ciocanel ccr-1.ro

Parlamentul are dreptul să fixeze orice nivel al cvorumului la referendum, daca îl considera oportun. Este unul dintre argumentele cu care Curtea Constituțională a aprobat reducerea cvorumului la 30 la sută pentru validarea referendumurilor.

În primul rând, magistrații spun că această regulă cu pragul de 30% pentru validarea referendumului nu se poate aplica din acest an, ci doar de anul viitor. Așadar, nu se poate schimba regula jocului în timpul jocului. Sunt două referendumuri luate în discuție, cel al președintelui Traian Băsescu și cel privind validarea noii Constituții. Acestea se vor desfășura după regulile vechi.

Judecătorii Curții Constituționale spun că Parlamentul e cel care emite legi, drept pentru care poate să facă orice vrea cu acest cvorum obligatoriu pentru validarea unui referendum. Nici Comisia de la Veneția nu îi contrazice, sunt stat care nu au niciun cvorum pentru validarea unui referendum.

Notă discordantă au făcut trei judecători și și-au făcut și ei cunoscute motivele.

„În dezacord cu opinia majoritară, considerăm că sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii referendumului nr.3/2000, formulată de un număr de 83 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din România şi Partidului Poporului – Dan Diaconescu, în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.a) din Constituţie şi al art.11 lit.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, trebuia admisă şi constatată neconstituţionalitatea dispoziţiilor criticate”, se arată în motivarea celor trei judecători.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis săptămâna trecută că este constituţională scăderea pragului de prezenţă la referendumuri de la 50% la 30%, dar numai în măsura în care nu se aplică timp de un an de la intrarea în vigoare.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională arată, în motivarea privind Legea Referendumului, publicată astăzi, că aceasta respectă recomandările Comisiei de la Veneţia.

Judecătorii mai arată că articolele din Constituție legate de consultarea populară „nu dispun expres cu privire la un anumit prag de participare la vot. Curtea nu a identificat vreun text care să impună ori să recomande un cvorum de participare la referendum, toate dispoziţiile constituţionale făcând referire la stabilitatea legislaţiei electorale, inclusiv cea cu privire la referendum”.

În motivare se mai arată că „varianta de reglementare a cvorumului de participare aleasă de legiuitor prin legea supusă controlului de constituţionalitate asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care reflectă voinţa populară, astfel încât suveranitatea poporului, consacrată la art. 2 din Constituţie, să nu fie afectată în vreun fel”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri