C. Antonescu susține „clarificarea” legii ANI

Data publicării:
integritate ani mfax-1

Crin Antonescu a fost întrebat dacă PNL va face presiuni pentru modificarea legii ANI în ceea ce priveşte incompatibilităţile.

„Nu s-a pus nicio secundă problema presiunii asupra ANI. Ce presiune să facem asupra ANI? Când PDL avea foarte mulţi primari, mulţi dintre ei în aceeaşi situaţie, că nu s-au apucat 1000 de oameni să facă şmecherii - aici avem chiar de a face cu o problemă de sistem şi de interpretare a legii - ANI nu a sesizat chestiunea asta. Desigur, sunt 1000 de primari, dar ce plăcut e pentru ANI să pigulească aşa câte unul. Iohannis, s-a nimerit Iohannis. Moloţ, s-a nimerit Moloţ. Nicuşor Constantinescu, doar n-o să-i ia pe toţi 1000. Luăm pe sărite, cum vrem, ne împiedică cineva? Independenţa justiţiei, sigur”, a afirmat Crin Antonescu.

Liderul liberal a menţionat că a fost vorba de „o clarificare la nivel legislativ” deoarece primarii nu vor să încalce legea.

„Pe de altă parte, aşa cum primarul Klaus Iohannis a explicat, ei au fost în situaţia de a intra ca reprezentanţi ai administraţiei locale în aceste consilii, tocmai în condiţiile în care existau reglementări şi europene care practic cereau acest lucru. (...) Ceea ce cer primarii, din câte ştiu eu, cerere pe care o susţin, este să se facă o clarificare de natură legislativă”, a precizat liderul PNL.

El a adăugat că acest subiect va fi discutat inclusiv cu premierul Victor Ponta, deoarece o astfel de clarificare trebuie adusă în legea ANI.

Totodată, preşedintele PNL a susţinut că, în ceea ce priveşte legislaţia şi activitatea ANI, trebuie ca toţi să acţioneze cu „bună credinţă” pentru a preveni şi a combate fenomenul unor incompatibilităţi reale, „nu o vânătoare de forme şi de proceduri care să fie discutabile şi interpretabile”.

Traseul declarațiilor 

Afirmațiile lui Crin Antonescu vin după ce președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat ieri, la Digi24, că numărul primarilor care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic și că cifra este exagerată, printre motive fiind și acela al schimbării legislației. Însă, acest lucru nu i-ar ajuta deoarece legea nu se aplică retroactiv. În plus, președintele ANI a adăugat că unul din punctele de plecare pentru aceste situații de incompatibilitate este chiar sesizarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constatinescu.

Atât puterea, cât și opoziţia bat recordul negativ la numărul de aleşi locali care au probleme serioase de integritate. Peste 100 de primari, consilieri şi şefi de consilii judeţene riscă să-şi piardă funcţiile, iar consecinţa va fi organizarea alegerilor anticipate. Executivul a sesizat pericolul şi încearcă să-i salveze prin modificarea Legii ANI.

La începutul verii, aleşii locali şi-au pus speranţele în ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea. El le-a promis că va iniţia o hotărâre de guvern care să-i scape de braţul lung al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Toate speranţele aleşilor locali s-au năruit însă, pentru că proiectul de ordonanţă nu a fost avizat de Ministerul Justiţiei.

Astfel, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este acuzat de primarii şi parlamentarii PSD că pune beţe-n roate primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Și asta pentru că Ministerul Justiţiei a avizat negativ schimbarea legii incompatibilităţii. Modificările le-ar fi permis aleşilor locali să deţină în continuare funcţii şi în adunările generale ale acţionarilor din societăţile subordonate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri