Opt vieți salvate în Vinerea Patimilor. Părinții unui tânăr aflat în moarte cerebrală au decis să îi doneze organele

Data publicării:
donatorr 1

Opt pacienţi din Bucureşti, Oradea şi Cluj-Napoca, au fost anunţaţi că vor intra în sala de operaţie.

Şerban Şerfezi era un cunoscut jurnalist din Oradea. Avea 36 de ani şi locuia singur. La începutul acestei săptămâni, tatăl lui l-a găsit aproape inconştient în casă şi l-a dus de urgenţă la spital. I se făcuse rău în baie, căzuse şi s-a lovit la cap. A fost dus direct în sala de operaţii, dar nu mai putea fi salvat. Trei zile mai târziu a intrat în moarte cerebrală. Tatăl lui crede că Şerban îşi presimţea sfârşitul. Şi îi spusese îşi dă acordul să îi fie donate organele, dacă i se întâmplă ceva.

Zice, doamne fereşte, dacă s-ar întâmpla ceva, eu chiar te rog, zice. Odată pentru că faci un lucru umanitar, şi în al doilea rând, nu ştiu, parcă simţi că îţi prelungeşti viaţa”, spune Traian Şerfezi, tatăl lui Şerban Şerfezi.

Traian Şerfezi a decis să îi prelungească viaţa fiului lui, care va trăi în amintirea celor opt oameni care vor primi organele prelevate de la jurnalistul din Oradea. Aproape opt ore a durat operaţia de prelevare, la care au participat medici din Bucureşti, Oradea şi Cluj-Napoca.

S-a făcut prelevare de ficat, care este transplantat unei paciente de 51 de ani, aflată de mult pe lista de aşteptare,” spune Carmen Pantiş, medic coordonator prelevări organe.

Corneea va ajuta doi oameni să vadă la Spitalul Militar Central din Bucureşti. Piele, ţesuturile osoase şi tendoanele, vor ajuta la intervenţiile chirugicale pentru alți pacienţi.

Rinichii ziaristului din Oradea au ajuns la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

„Cei care au primit acest ajutor sunt un student la medicină de 21 de ani de la Constanţa şi un cetăţean român care s-a întors din Statele Unite ale Americii să-şi rezolve în ţara natală problema cu insuficienţa renală”, spune Mihai Lucan, şeful Clinicii de Urologie, Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

La Cluj-Napoca au fost selectaţi iniţial șapte potenţiali primitori. Din ei, numai doi au fost compatibili şi au intrat în sala de operaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri