Retrocedările de imobile din Sibiu sunt verificate. K. Iohannis: Sunt liniştit, nu sunt probleme 

Data publicării:
sibiu cer noros


ACTUALIZARE 13.50. „La Primăria Sibiu s-au făcut nenumărate verificări şi se vor mai face. Stau foarte liniştit, ştiu ce e acolo, nu o să găsească nicio neregulă. Domnul Victor Ponta – candidat îl trimite pe primul ministru Ponta să trimită Corpul de Control să facă verificări la primăria contracandidatului său. Nu există nereguli la Primăria Sibiu”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.


"La baza acţiunii de control au stat informaţii transmise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor care se referă la activitatea proprie a acestei entităţi cu privire la acordarea unor despăgubiri, ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu", se arată într-un comunicat transmis de Corpul de control al primului ministru.

Obiectivul controlului se referă la verificarea respectării prevederilor legale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor de către ANRP în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie – 22 decembrie 1989.

Perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2010. În situaţia în care echipa de control constată că anumite acte sau operaţiuni au fost iniţiate anterior datei de 1 ianuarie 2010 ori şi-au produs efectele ulterior datei de 31 decembrie 2010, se va putea extinde perioada supusă controlului cu privire la acele acte sau operaţiuni, potrivit sursei citate.

George Băeşu, director ANRP, a declarat la Digi24, că autoritatea a primit multe sesizări de la cetăţenii din Sibiu în timpul unor întâlniri în care s-a reclamat că s-au restituit „foarte multe clădiri istorice” unor culte religioase sau unor asociaţii reprezentante ale unor minorităţi naţionale, în perioada 2005 – 2012. 

"În multe din aceste retrocedări, ministerele sau autorităţi deţinătoare nu au manifestat niciun fel de interes pentru a menţine proprietatea în acea perioadă, a declarat şeful ANRP.

Nu aş vrea să particularizez Sibiul, a subliniat Băeşu.

„Eu nu atrag atenţia cu privire la Sibiu. Eu atrag atenţia, împreună cu Victor Ponta, asupra fenomenului retrocedărilor, care a sărăcit poporul român”, a declarat George Băeşu.

„Nu în toate aceste cazuri domnul primar Iohannis a semnat retrocedarea. În multe situaţii, retrocedarea este stabilită de la Bucureşti, de guverne de dreapta, guverne care prin miniştrii lor, prin reprezentanţii deţinătorilor acestor imobile, nu au făcut niciun fel de opoziţie. Or, a considerat toată lumea că, într-adevăr, respectivele culte religioase, respectivele asociaţii ale minorităţilor naţionale au avut dreptul şi a fost incontestabil acest lucru, ori a fost un pact de dinainte de elaborarea legislaţiei”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri