Reacții la București în urma articolului despre EADS din presa germană

Data publicării:
MINISTERUL DE INTERNE

„Pe lângă firme ca EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers şi Microsoft în această afacere apar şi nume precum Gerhard Schröder, Bodo Hornbach, Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, alături de cel al candidatei la preşedinţia ţării Elena Udrea", scrie huffingtonpost.de

Vlad Georgescu, jurnalistul german de origine română care a semnat acest articol, a declarat la Digi24 că a fost sunat, marți, de Procuratura de la Munchen, ceea ce constituie un gest neobișnuit. „Mi-au cerut niște detalii, mi-au dat numărul de dosar (...) Le-am propus procurorilor din Munchen, le-am dat și un nume al unui martor care e dispus să prezinte structurile din România, este vorba de un cetățean român și este unul dintre arhitecții sistemului de corupție EADS, care deja colaboreză cu DNA. Procuratura din Munchen va lua legătura direct cu DNA”, a precizat Vlad Georgescu la Digi24.

În articol se precizează: „Cercetările DNA, iniţiate după ce obţinuse informaţii din partea FBI, deschid problema implicării lui Gerhard Schröder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac: ei au facilitat afacerea prin faptul că în acea perioadă purtaseră mai multe runde de discuţii la nivel guvernamental la Bucureşti".

Foştii reprezentaţii EADS în România şi conducerea companiei din Germania au refuzat să comenteze acuzaţiile. De la Bucureşti s-a primit doar precizarea: „EADS nu a solicitat niciodată secretizarea contractului. Această decizie a aparţinut exclusiv Guvernului României”, a declarat un fost reprezentant al EADS în România.

Jurnaliștii de la Huffingtonpost.de scriu și despre implicarea în această afacere a actualului ministru al Transporturilor, Ioan Rus. „Una dintre figurile centrale o reprezintă Ioan Rus, fost director general DaimlerChrysler pentru Transilvania (până în 2000), apoi ministru de interne român şi responsabil pentru încheierea afacerii MAI-EADS”.

Ioan Rus, ca şi Elena Udrea, ale căror nume sunt menţionate în articol, resping orice legătură cu contractul.

Ce pot să vă spun este că nu am niciun fel de problemă legată de EADS şi nici cu alte situaţii de acest tip. Va fi anchetă probabil şi se va vedea cine a avut sau nu a avut”, a declarat Ioan Rus.

Au fost făcute percheziții la niște oameni de afaceri, asta a fost informația publică, și aștept ca acest dosar să apară și să vedem în miniștrii implicați în dosar”, a declarat marți seara, la Digi24, Elena Udrea, președintele PMP.

În ianuarie 2005, după ce a fost numit ministru de Interne, Vasile Blaga a cerut Corpului de Control al MAI să cerceteze modul în care a fost negociat şi semnat contractul cu EADS.

Avea multe puncte slabe. În primul rând, nu erau precizate foarte clar pentru ce se alocă cele 650 de milioane de euro. Adică nu era descris foarte clar sistemul de securizare”, a explicat Vasile Blaga.

Potrivit procurorilor, contractul EADS a fost semnat în anul 2004 de ministrul de interne Marian Săniuţă. Preţul iniţial a fost stabilit la 540 de milioane de euro, dar a fost suplimentat, prin acte adiţionale, până la peste 700 de milioane de euro. Procurorii DNA spun că unele dintre acte ar fi fost încheiate după ce mai mulţi foşti miniştri şi demnitari din MAI ar fi primit mită de câteva milioane de euro - se arată în articol.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri