Victor Ponta: „Dacă sunt ţări care şi-au închis graniţele sau fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm în egală măsură”

Data publicării:
refugiati - intuneric - GettyImages - 24 oct 15

„Dacă Germania şi Austria îşi închid graniţele, noi, cele trei state (n.r. - România, Bulgaria şi Serbia), suntem pregătite să nu permitem ca ţările noastre să devină regiuni de tranzit. Vom fi pregătiţi să închidem graniţele", a declarat şeful executivului de la Sofia.

Declaraţia vine cu o zi înaintea reuniunii de urgenţă la care preşedintele Comisiei Europene a convocat liderii a zece ţări europene aflate pe traseul fugarilor, printre care şi România, care va fi reprezentantă de președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea de duminică de la Bruxelles pleacă de la constatarea unei lipse de coordonare în gestionarea crizei de către țările direct implicate, a subliniat, sâmbătă, comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, citat de AFP.

De la Sofia, premierul Victor Ponta a confirmat că, de astăzi, România, Bulgaria şi Serbia au o strategie comună, atât în privinţa crizei refugiaţilor, cât şi pentru aderarea la spaţiul Schengen. Şeful guvernului de la Bucureşti a subliniat importanţa înţelegerii de la Sofia.

Dacă sunt ţări care şi-au închis graniţele sau fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm în egală măsură. Asta nu e o soluţie bună însă. Soluţia bună e de acţiune comună a întregii Europe, de la prima ţară, care e evident Grecia, până la cea mai depărtată şi cele trei ţări, Serbia, Bulgaria, România, ne vom exprima pe plan european şi vom colabora şi vom lucra împreună în aceste direcţii”, a spus Victor Ponta.

La rândul său, premierul Serbiei a reliefat miza înțelegerii între cele trei state pe tema imigranţilor. „Am ajuns la un acord cu Boiko Borisov pe tema refugiaţilor. Nu a existat nicio problemă, nu s-a înregistrat niciun incident. Vom proteja cele trei ţări ale noastre, iar vocea noastră va fi auzită la Bruxelles mult mai puternic", a declarat Aleksandar Vucici.

Germania şi Austria au decis reintroducerea controalelor la graniţele dintre ţările lor pentru a opri exodul imigranţilor din Asia şi Africa, o măsură care a fost considerată în conformitate cu prevederile Schengen de către autorităţile de la Bruxelles.  

Serbia, Bulgaria și România au cerut sâmbătă Germaniei să nu închidă granițele pentru refugiați, pentru ca, la rândul lor, aceste trei țări să nu fie nevoite să-și izoleze teritoriul, scrie agenția France-Presse, care notează că această solicitare vine în ajunul mini-summitului european destinat să găsească o „abordare colectivă” pentru criza imigranților. 

Reuniți la Sofia pentru a elabora o poziție comună înainte de întâlnirea de la Bruxelles, liderii celor trei țări au spus că preferă o acțiune comună a întregii Europe, dar în același timp au avertizat că sunt gata să răspundă cu aceeași monedă, dacă Germania, Austria și alte state își închid frontierele, mai scrie AFP. „Nu vom permite ca țările noastre să devină o zonă-tampon”, a spus premierul bulgar, Boiko Borisov, a cărui politică față de fluxurile de imigranți este intransigentă. Bulgaria, la rândul ei, a ridicat, încă din 2014, un gard de 30 de kilometri la granița sa cu Turcia.

Amnesty International a avertizat în legătură cu pericolul unei crize umanitare în Balcani, odată cu apropierea iernii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri