Chiril Gaburici, propus premier al Republicii Moldova

Data publicării:
chiril gaburici

Conform Constituției, candidatul are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.

Președintele Timofti a decis desemnarea lui Chiril Gaburici în urma consultărilor cu formațiunile parlamentare, după ce ultimul premier desemnat, Iurie Leancă, nu a reușit să obțină votul de încredere al legislativului de la Chișinău.

Partidul Democrat a declarat că va susține candidatura propusă de Partidul Liberal Democrat (PLDM), în timp ce liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a spus că partidul său nu va sprijini niciun candidat propus la funcția de premier de către alianța minoritară și a cerut alegeri anticipate.

Miza este susținerea Partidului Liberal, fostă formațiune a alianței proeuropene de la Chișinău. Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus însă că va vota Guvernul doar dacă PL va face parte din coaliţia majoritară.

MAE: Forţele proeuropene din Moldova să dea dovadă de solidaritate pentru a forma o alianţă solidă

Potrivit Constituției Republicii Moldova, dacă în termen de 45 de zile de la eșuarea numirii noului executiv Parlamentul nu acceptă candidatul propus de președintele țării, legislativul este dizolvat și sunt anunțate alegeri anticipate.

Iurie Leancă nu îl vrea pe Chiril Gaburici

Premierul în exercițiu, Iurie Leancă, membru al PLDM, a declarat că nu va vota pentru Chiril Gaburici în cazul în care va rămâne o coaliție minoritară. Noul candidat PLDM la funcția de premier a declarat că îi respectă decizia premierului în exercițiu, dar vrea să discute neapărat cu el.

„Domnul Leancă îmi este un prieten foarte bun, ne cunoaștem de foarte mult timp. Dumnealui are o poziție și îi respect decizia dumnealui. Vom discuta și cu dumnealui, vreau să discut chiar în zilele următoare, să mă văd cu el. Am discutat și ieri la partid și am avut o discuție bună", a declarat Gaburici, citat de Unimedia.

De asemenea, noul candidat PLDM a ținut să dezmintă zvonurile despre presupusa relație de rudenie cu familia Voronin. Chiril Gaburici a negat faptul că ar fi cununat-o pe nepoata liderului comunist, Ecaterina.

Cine este Chiril Gaburici

Chiril Gaburici s-a născut pe 23 noiembrie 1976 în satul Logăneşti, raionul Hânceşti. După un şir de manageri străini, a fost primul moldovean din conducerea companiei „Moldcell”, relatează Unimedia.

În 2012 a plecat la Azercell, în Azerbaidjan, companie pe care a condus-o până la sfârșitul anului 2014. Potrivit presei azere, lui Gaburici i-a expirat contractul și nu a mai dorit să-l prelungească. De altfel, presa azeră a informat cu promptitudine că fostul director Azercell ar putea deveni premier al Republicii Moldova.

„Am reuşit până acum să realizez programul minim: am sădit copacul, am săpat fântâna, mi-am construit casa, mi-am găsit o soţie extraordinară, cu care creştem doi feciori dragi…şi… am fost numit în fruntea unei afaceri de milioane la doar 31 ani”, a declarat Gaburici pentru VIP Magazin.

Gaburici este economist de profesie şi un împătimit al tehnologiilor noi şi al maşinilor sportive.

„Filosofia unui şef bun – elaborând strategii şi implementând proiecte grandioase să nu ignori detaliile, să consulţi experţii şi să-ţi asumi responsabilitatea pentru deciziile luate. Îmi pare rău de faptul că ziua are doar 24 ore, insuficiente pentru a munci şi a sta cu familia”, mai declara Chiril Gaburici pentru sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri