UE convoacă o reuniune de criză pe tema Ucrainei

Data publicării:
steag UE ec.europa.eu

O reuniune extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe, consacrată Ucrainei a fost convocată mâine, la ora 14.00 (15.00 ora României)”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton, potrivit Mediafax.

Totodată, Uniunea Europeană va analiza posibilitatea de a impune sancţiuni responsabililor de represiunea care a avut loc în Ucraina, a anunţat miercuri Catherine Ashton, reprezentanta diplomaţiei europene.

Ashton a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia „vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului”, a anunţat ea într-un comunicat.

„Sperăm că statele membre UE vor putea să se pună de acord de urgenţă asupra măsurilor ţintite împotriva responsabililor de violenţă şi folosirea excesivă a forţei”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce priveşte sancţiunile, a amintit şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.

„Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe ţări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancţiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să şi-l asume, un risc de a vedea cum regimul îşi înăspreşte şi mai mult tonul faţă de opoziţie”, a subliniat Reynders.

Confruntări violente au izbucnit marţi la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţie. Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, acestea s-au soldat cu 25 de morţi. De altfel, Ashton le-a cerut „tuturor responsabililor să înceteze imediat violenţele”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri