Grecia, în pragul dezastrului. S&P retrogradează ratingul de țară

Data publicării:
Standard-and- Poors - net

Mii de eleni care se tem că ţara va intra în incapacitate de plată au format cozi interminabile la bancomate pentru a-şi scoate banii. Sub ameninţarea ieşirii din zona euro, grecii se tem că nu vor mai avea din ce trăi.

„Cred că oamenii sunt terorizaţi de această veste privind închiderea băncilor. Magazinele nu vor avea activitate în această săptămână, iar vânzările scad dramatic”, spune proprietarul unui magazin.

„Ar trebui să găsească o soluţie pentru a permite poporului grec să rămână în picioare ca să ne putem continua vieţile. Dacă nu o vor face, va fi tot mai rău”, crede o femeie.

Unii încă au speranța că Grecia şi creditorii vor ajunge la un acord pentru salvarea ţării.

„Trebuie să fim calmi, putem trăi cu mai puţin până se rezolvă situaţia. De ce să ne panicăm? Nu avem motive. La un moment dat, toate aceastea se vor sfârşi”, spune o femeie.

Nu mi-e frică şi cred că totul va merge bine. Trebuie să fim optimişti”, îndeamnă o tânără.

Statele din zona euro se declară în continuare deschise la dialog, deşi Grecia a respins toate ofertele de până acum.

Europa trăieşte datorită capacităţii sale de a face compromisuri. (...) Dacă ne pierdem capacitatea de a face compromisuri, atunci Europa este pierdută”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

„Sper că, dacă Guvernul grec hotărăşte acest lucru, negocierile pot fi reluate. Dar depinde numai şi numai de el să hotărască acest lucru. Franţa este în continuare disponibilă pentru ca dialogul să poată fi reluat”, spune președintele Francois Hollande.

Există, însă, şi condiţii pentru redeschiderea negocierilor, chiar şi în al douăsprezecelea ceas.

Suntem în continuare deschişi la dialog, aşa cum am făcut-o tot timpul, Întindem în continuare mâna Greciei, dar în cadrul respectării unor reguli, care nu au fost stabilite printr-o voinţă arbitrară a instituţiilor financiare, ci sunt norme necesare pentru buna funcţionare a zonei euro şi pentru ca Grecia să-şi redobândească încrederea în sine şi creşterea economică”, a declarat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos Jurado.

Pe de altă parte, sunt voci care nu mai cred în recuperarea Greciei.

Se poate vedea ce se întâmplă atunci când un guvern acţionează iresponsabil. Prin închiderea băncilor, viaţa de zi cu zi ajunge într-un blocaj. Vrem să păstrăm Grecia în zona euro, dacă acest lucru este posibil. Această posibilitate este, însă, mai mult decât îndoielnică”, a spus Guenther Oettinger, comisar european din partea Germaniei .

Grecia merge înainte cu referendumul de duminică în cadrul căruia va cere poporului să se pronunţe dacă aprobă sau respinge măsurile cerute de creditori pentru acordarea ultimei tranşe din împrumutul financiar. Deja, guvenul elen a făcut public buletinul de vot.

Acutizarea crizei elene, închiderea băncilor şi a bursei au avut efecte imediate pe pieţele de capital. Bursa de la Paris a deschis cu o scădere de aproape 5 procente, cea din Germania cu aproape 4 la sută, iar cea din din Marea Britanie cu 2 la sută. Efectele s-au resimţit şi în Japonia. Bursa din Tokyo a închis şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 3 la sută.

Citiți și:

Patru bănci grecești, prezente și în România, plasate de Fitch în „incapacitate parțială de plată”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri