Exclusiv Sondaj AtlasIntel pentru Digi24. Rezultatul surprinzător pe care l-ar obține PSD-PNL la europarlamentare. Dreapta Unită trece peste AUR

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ROMANIA-NATO 20 DE ANI - 10 APR 2024
Potrivit unui sondaj AtlasIntel, realizat în exclusivitate pentru Digi24, alianța PSD-PNL ar obține la alegerile europarlamentare din luna iunie doar 31,6% din voturi. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de AtlasIntel, în exclusivitate pentru Digi24, alianța PSD-PNL ar obține la alegerile europarlamentare din luna iunie doar 31,6% din voturi. Alianța formată din actualele partide aflate la guvernare este urmată de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) care ar obține 24,6%. Pe locul trei se află partidul AUR cu 19,9%.

Sondajul realizat în perioada 5-9 aprilie a fost prezentat în exlusivitate de Cosmin Prelipceanu, în emisiunea Jurnalul de Seară, la Digi24.

Cum votează românii la alegerile europarlamentare

Sondajul arată rezultate surprinzătoare pentru coaliția PSD-PNL dar și pentru Alianța Dreapta Unită, care depășește partidul AUR. Partidul Dianei Șoșoacă intră în Parlamentul European. 

Potrivit datelor demografice, Alianța PSD-PNL este votată mai mult de persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, în timp ce Dreapta Unită primește cele mai multe voturi de la cei cu vârsta între 40 și 49 de ani. AUR este partidul care primește cele mai multe voturi de la electoratul tânăr, cu vârsta între 18 și 29 de ani.

Peste jumătate dintre români consideră că alianța între PSD și PNL nu a fost o idee bună, în timp ce doar 35% au o părere favorabilă despre alianța dintre partidele de guvenământ.

Ce părere au românii despre partidele suveraniste/naționaliste

Sondajul AtlasIntel a măsurat și opinia românilor în legătură cu partidele suveraniste/naționaliste. Aproape jumătate dintre respondenți fiind de părere că acestea „sunt cu siguranță o problemă”. 19,2% spun că „sunt mai degrabă o soluție”.

De asemenea, sondajul realizat în exclusivitate pentru Digi24 prezintă și părerea românilor în legătură cu principalele probleme cu care se confruntă țara. Cei mai mulți consideră corupția principala problemă, urmată de amenințările externe, precum războiul sau atacurile teroriste. Sărăcia și șomajul sunt alte probleme care îi preocupă români.

 

Românii văd creșterea taxelor ca fiind cea mai mare greșeală a guvernului PSD-PNL, în timp ce 34,7% nu văd nicio realizare pozitivă a actualilor guvernați. Totuși, 20% sunt de părere că plafonarea prețurilor în energie este principala realizare a guvernului, iar legea pensiilor este apreciat de 14,6%. Și aderarea parțială la Schengen este văzută ca un lucru bun de 14,4%.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 aprilie - 9 aprilie pe un eșantion 1.764 respondenți, prin metoda „recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare de +-2%.

AtlasIntel este singura companie de sondare a opiniei publice pe canal exclusiv digital cu nota “A” în clasamentul FiveThirtyEight. În ciclul alegerilor prezidențiale din 2020 în SUA, AtlasIntel a fost cea mai precisă companie de sondare, atât la nivel federal cât și în fiecare dintre statele cheie care au definit numărul de electori în Colegiul Electoral.

Citește și EXCLUSIV Sondaj AtlasIntel pentru Digi24: Nicușor Dan e în fața lui Piedone și Cîrstoiu. Câte procente au PSD-PNL în București

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri