Alegeri Parlamentare 2020. AEP anunță că a expediat plicurile pentru votul prin corespondență pentru românii din diaspora

Data actualizării: Data publicării:
Vot diaspora, alegeri prezidențiale 2019.
FOTO: Guliver/ Getty Images

Autoritatea Electorală Permanentă informează că, miercuri, a fost finalizată operaţiunea de transmitere prin email a notificărilor referitoare la expedierea materialelor electorale şi a numărului de expediere către 35.650 de cetăţeni români care au fost înscrişi în listele electorale pentru votul prin corespondenţă, din 106 ţări. Alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie.

Plicul expediat către alegători conţine un certificat de alegător, o etichetă pentru sigilarea plicului exterior, un autocolant cu adresa Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, un autocolant cu menţiunea „PRIORITY/PRIORITAIRE”, un cod de bare ce asigură identificarea alegătorului, instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Senatului, un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Camerei Deputaţilor, un plic interior ce conţine un plic suport în interiorul căruia se află două autocolante cu menţiunea „VOTAT” şi o etichetă pentru sigilarea plicului interior.

Instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 se găsesc atât în interiorul plicului, cât şi pe site-ul www.votstrainatate.ro.

Potrivit unui comunicat al AEP, singura ţară către care nu au fost transmise plicurile prin Poşta Română, urmând ca acestea să fie trimise prin intermediul Ministerului Apărării Naţionale, este Afganistan, unde figurează înscrise în listele electorale permanente pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie 158 de persoane.

AEP atrage atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie.

Având în vedere contextul internaţional generat de pandemia de COVID-19, inclusiv frecvenţa redusă a curselor de transport, pentru o mai bună informare asupra timpilor de circulaţie a plicului ce urmează a fi returnat către România/reprezentanţa diplomatică sau consulară, AEP roagă alegătorii din străinătate să consulte site-urile administraţiilor poştale naţionale din ţara în care se află sau să solicite informaţii direct de la un oficiu poştal.

Sursa: Agerpres

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri