Live

Video Sistemul clasificării alimentelor pe culori se va aplica și în România. Culoarea de pe ambalaj, în funcție de cât de sănătoase sunt

Data publicării:
Un nou sistem de etichetare a alimentelor, în funcție de cât sunt de sănătoase. Foto: Captură Digi24

Nu va mai fi nevoie să pierdem timp încercând să descifrăm scrisul mic de pe lista cu ingredientele produselor alimentare. Etichetele vor arăta, de la distanță, cât de sănătoase sunt produsele. Culoarea va fi cea care va transmite mesajul. Parlamentarii discută despre cum se va aplica în România sistemul clasificării alimentelor pe bază de culori, de la verde la roșu.

Șase nuanțe s-ar putea regăsi pe etichetele produselor alimentare: de la verde la roșu, în funcție de cât de sănătoase sunt. Conținutul de zaharuri, grăsimi, sare, fibre alimentare și proteine va determina culoarea de pe ambalaj, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere.

Cele mai dietetice alimente sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu.

Adrian Wiener - inițiator proiect: "Nu stim exact ce înseamnă 13 grame zaharuri libere, 10 grame la suta de grăsimi. E foarte greu pentru foarte mulți dintre noi să ne dam seama. Cele cu roșu nu sunt neapărat rele, nu stigmatizăm în niciun fel produse.  Însă alimentele care poartă, să zic, eticheta cromatică roșu ar trebui să fie mai puține decât cele care poartă eticheta cromatică verde".

Scopul etichetelor colorate este să-i ajute pe oameni să mănânce mai sănătos, dar și să îi determine pe producători să fie mai atenți la calitatea produselor și a ingredientelor. Parlamentarii discută în ce măsură ar putea fi implementate în România.

Daniel Constantin - deputat PNL: "Dacă vorbim de carne, carnea reprezintă anumite riscuri, precum boli cardiovasculare. Însă în cantități echilibrate, cu legume, consumul de carne e indicat. Trebuie să fim atenți să nu creștem birocrația pentru că în această perioadă și producătorii și procesatorii au costuri mari. Și costurile cu etichetarea au crescut foarte mult, nu mai vorbesc de ambalare, energie".

Studiile arată că eticheta cromatică îmbunătățește calitatea coșului de cumpărături cu până la 10%.

- Pentru noi, care cumpărăm, cred că e foarte bine că să ne dăm seama, nu, cât sunt de sănătoase.

- Acum mâncăm toate chimicalele.

- Dacă s-ar lua o astfel de măsură ați fi atent la etichete?
- Categoric da.

Sistemul de etichetare bazat pe culori se aplică deja voluntar în mai multe țări europene printre care Spania, Elveția sau Polonia.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii care au luat BAC-ul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una dintre probe. Proiectul de lege a fost depus la Senat

Proiect de lege UDMR: Concediile medicale nerambursate de stat antreprenorilor să fie compensate cu datorii la buget

Un nou indicator rutier pentru şoferii din România. Ce semnificație are

Legea care ar permite militarilor să intervină în alte ţări pentru a proteja cetăţeni români în pericol stârnește discuții la Chișinău

Partenerii noștri