Live

Iran a acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea, un turist francez care a ridicat o dronă lângă granița cu Turkmenistan

Data publicării:
Benjamin Briere. Sursa foto: AFP PHOTO / Saeid Dehghan's Twitter account/ Profimedia Images

Franța a respins acuzațiile de spionaj aduse unui cetățean francez în Iran, la un an după ce a fost arestat pentru că a ridicat o dronă în apropierea graniței Iran-Turkmenistan, informează BBC.

Benjamin Briere, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat anul trecut în Iran, în timp ce se afla în vacanță, după ce ar fi realizat fotografii cu ajutorul dronei într-o zonă interzisă.

Duminică, procurorii iranieni l-au acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea dacă este găsit vinovat.

O declarație a ministerului francez de Externe spune că "nu există dovezi care să susțină aceste acuzații" și că Benjamin Briere a fost arestat în Iran anul trecut, în timp ce se afla în vacanță.

Acuzațiile la adresa turistului francez vin într-o perioadă de tensiuni între Iran și țările europene și SUA, din cauza instalațiilor nucleare ale statului din Orientul Mijlociu. Franța face parte dintr-un grup de țări, alături de SUA, Marea Britanie, China, Rusia și Germania - care susține că vrea să reintroducă un tratat nuclear cu Iranul, abandonat de președintele american Donald Trump în 2018. Administrația Trump a instaurat sacțiuni despre care Iranul spune că trebuie ridicate înainte să fie reintrodus tratatul din 2015.

Iranul a insistat că programul său nuclear este dezvoltat în scopuri pașnice, însă alte state, printre care și Franța, cred că ar putea fi folosit pentru construcția unei bombe nucleare.

Procurorii iranieni l-au acuzat pe Benjamin Briere și de "propagandă împotriva autorităților", faptă care este pedepsită cu până la un an de închisoare. Cu toate acestea, avocatul lui Briere, Saeid Dehghan, a scris pe Twitter că statul iranian a renunțat la acuzațiile de consum de alcool și corupție - una dintre cele mai grave acuzații în Iran.

Apărătorii drepturilor omului au acuzat în trecut Iran că rețin cetățeni străini sau cu dublă naționalitate, pentru a-i folosi ca avantaj la negocieri. Acuzațiile la adresa lui Benjamin Briere vin după ce Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cetățean britanico-iranian, a fost condamnat luna trecută la încă un an de închisoare. Acesta a ispășit deja 5 ani de închisoare în Iran.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Franța „dă prioritate” economiei de război și accentuează producția de rachete

Momentul în care Paul al României a fost ridicat de polițiști de la resortul de lux din Malta, unde era în vacanță (VIDEO)

Partenerii noștri