Live

Marea Britanie nu va mai acorda „vize de aur” investitorilor milionari din afara statului. Vizați sunt și oligarhii ruși

Data publicării:
Marea Britanie interzice acordarea „vizelor de aur" milionarilor potențial investitori, printre care se află și oligarhii ruși care caută să-și circule banii prin districtul financiar al Londrei. Foto: Profimedia Images

Guvernul britanic se pregăteşte să elimine aşa-numitele „vize de aur” pentru investitorii străini bogaţi, în contextul îngrijorărilor privind influenţa Rusiei în Marea Britanie şi al tensiunilor provocate de o potenţială invazie rusă în Ucraina, transmite joi dpa.

În prezent, persoanele eligibile pentru primirea vizei de investitor trebuie să deţină cel puţin 2 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) în fonduri de investiţii şi un cont într-o bancă britanică.

Programul, lansat în 2008, a fost supus unei verificări din cauza îngrijorărilor repetate că sistemul ar putea fi exploatat dat fiind că solicitanţii de astfel de vize nu sunt verificaţi suficient.

O sursă guvernamentală a confirmat, sub rezerva anonimatului, pentru BBC că programul va fi abandonat, anunţul oficial urmând a fi făcut săptămâna viitoare, conform Agerpres.

Fostul ministru britanic al muncii Chris Bryant ceruse o verificare amănunţită a programului, acuzând guvernul că „împarte vize de aur oligarhilor ruşi dubioşi” şi că sistemul este folosit ca o „portiţă de intrare pe uşa din dos” a banilor murdari în Marea Britanie.

Un raport din 2018 publicat de Comisia pentru afaceri externe, din care făcea partea şi actualul ministru de interne Priti Patel, a acuzat miniştrii că pun în pericol securitatea naţională „închizând ochii” la „banii murdari” ruseşti care circulă prin City-ul londonez.

În timpul acestei anchete au fost emise îngrijorări legate de practica acordării de „vize de aur”, investigaţia descoperind că, în ciuda otrăvirii în 2018 cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury, în sud-vestul Angliei, preşedintele rus Vladimir Putin şi aliaţi de-ai săi continuau să folosească Londra drept bază pentru „averile lor corupte”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sadiq Khan câștigă în premieră al treilea mandat de primar al Londrei

Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Zaharova acuză NATO că se pregătește „serios” pentru un război cu Rusia: „Să recunoaștem asta”

Partenerii noștri