Marea Britanie nu va mai acorda „vize de aur” investitorilor milionari din afara statului. Vizați sunt și oligarhii ruși

Data publicării:
Panorama View Of Canary Wharf, London, United Kingdom - 20 Oct 2019
Marea Britanie interzice acordarea „vizelor de aur" milionarilor potențial investitori, printre care se află și oligarhii ruși care caută să-și circule banii prin districtul financiar al Londrei. Foto: Profimedia Images

Guvernul britanic se pregăteşte să elimine aşa-numitele „vize de aur” pentru investitorii străini bogaţi, în contextul îngrijorărilor privind influenţa Rusiei în Marea Britanie şi al tensiunilor provocate de o potenţială invazie rusă în Ucraina, transmite joi dpa.

În prezent, persoanele eligibile pentru primirea vizei de investitor trebuie să deţină cel puţin 2 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) în fonduri de investiţii şi un cont într-o bancă britanică.

Programul, lansat în 2008, a fost supus unei verificări din cauza îngrijorărilor repetate că sistemul ar putea fi exploatat dat fiind că solicitanţii de astfel de vize nu sunt verificaţi suficient.

O sursă guvernamentală a confirmat, sub rezerva anonimatului, pentru BBC că programul va fi abandonat, anunţul oficial urmând a fi făcut săptămâna viitoare, conform Agerpres.

Fostul ministru britanic al muncii Chris Bryant ceruse o verificare amănunţită a programului, acuzând guvernul că „împarte vize de aur oligarhilor ruşi dubioşi” şi că sistemul este folosit ca o „portiţă de intrare pe uşa din dos” a banilor murdari în Marea Britanie.

Un raport din 2018 publicat de Comisia pentru afaceri externe, din care făcea partea şi actualul ministru de interne Priti Patel, a acuzat miniştrii că pun în pericol securitatea naţională „închizând ochii” la „banii murdari” ruseşti care circulă prin City-ul londonez.

În timpul acestei anchete au fost emise îngrijorări legate de practica acordării de „vize de aur”, investigaţia descoperind că, în ciuda otrăvirii în 2018 cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury, în sud-vestul Angliei, preşedintele rus Vladimir Putin şi aliaţi de-ai săi continuau să folosească Londra drept bază pentru „averile lor corupte”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...