Live

Ministru britanic: Moldova ar trebui echipată conform standardului NATO, Putin a fost clar cu ambițiile de a crea o Rusie mai mare

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss. Foto: Profimedia

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii Liz Truss, citată de BBC.

Liz Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei, nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Ministrul de Externe britanic a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs în care Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un război pe termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

Într-un discurs la Londra, ea a afirmat: „Dacă Putin reușește, vor exista suferință de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță”.

Truss a cerut, de asemenea, o majorare a cheltuielilor pentru apărare ale Regatului Unit și a spus că ținta NATO de 2% din PIB nu ar trebui să fie un plafon.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful diplomației poloneze crede că Putin „nu e atât de nesăbuit” încât să atace o țară NATO

"Drumul spre iad". Armata ucraineană face public un video cu zeci de tancuri rusești arse pe linia frontului în Donețk (VIDEO)

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin asista la slujba de Înviere

Incendii în Harkov, rușii au bombardat orașul în noaptea de Înviere, 2 morți și 6 răniți. Armata Kievului a distrus 23 de drone Shahed

Partenerii noștri