Live

Serghei Lavrov exclude o alianţă militară între Rusia şi China

Data publicării:
Soldați chinezi aflați într-un camion în fața moscheii Id Kah din Kashgar, China, în data de 31 iulie 2014. Sursa foto: Getty Images

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială în India, a exclus marţi posibilitatea unei alianţe militare între Rusia şi China, în timp ce a confirmat angajamentul Moscovei pentru continuarea cooperării militare cu India, informează Agerpres, care citează agenţia EFE.

"Nu, am precizat-o în relaţiile noastre bilaterale la cel mai înalt nivel, la summitul Rusia-China, unde am spus că relaţiile noastre sunt cele mai avansate în istorie, dar nu urmăresc obiectivul stabilirii unei alianţe militare", a precizat Lavrov.

El a făcut această declaraţie în timpul unei conferinţe de presă comune la New Delhi cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar.

"Prietenii noştri indieni au aceeaşi poziţie ca a noastră, considerăm că (alianţele militare) sunt contraproductive, noi credem în cooperarea inclusivă pentru ceva şi nu împotriva cuiva", a explicat Lavrov, respingând speculaţiile despre orice acord de acest fel.

Astfel de speculaţii despre o alianţă militară între Rusia şi China au apărut într-o perioadă de amplificare a tensiunilor militare şi diplomatice între India şi China în urma unei serii de confruntări armate în zone disputate la graniţa lor comună.

Ministrul Serghei Lavrov a exprimat anterior poziţia neutră a guvernului rus faţă de fricţiunile dintre China şi India, el afirmând că aceste două ţări au resurse suficiente pentru a calma singure tensiunile dintre ele.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lavrov, despre teritoriile ocupate din Ucraina: „Sunt pământurile noastre. Să fie clar pentru toată lumea”

Lavrov cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. Israelul anunță un nou punct de trecere în nordul Fâşiei Gaza

SUA avertizează China că va trebui să dea socoteală dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina

China va sprijini dezvoltarea Rusiei, i-a spus lui Lavrov ministrul de Externe de la Beijing: Cu Putin, "rușii au un viitor strălucit"

Partenerii noștri