Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 15 decembrie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 15 decembrie

1467 - VICTORIE ISTORICĂ

Ștefan cel Mare a câștigat bătălia de la Baia împotriva regelui Ungariei, Matei Corvin. Această victorie a marcat finalul oricăror încercări maghiare de a controla Moldova.

Oastea ungurească era mai mare decât cea a Moldovei. Dar tacticile neconvenționale ale lui Ștefan cel Mare au avut succes. Matei Corvin a fost rănit și era să fie prins.

Ani mai târziu, domnitorul moldovean și regele ungar au făcut pace. Amenințarea otomană era mai mare. Ungaria a ajutat Moldova în bătălia de la Vaslui.

2005 - CEL MAI PERFORMANT AVION

F-22 Raptor, poate cel mai performant avion produs vreodată, a intrat în serviciul activ al Aviației SUA. A fost concretizarea unui program început cu 15 ani înainte.

F-22 Raptor este un avion de vânătoare stealth pentru superioritate aeriană. Tehnologia și performanța în aer sunt fără egal. Dar sunt și cea mai mare problemă a F 22.

SUA nu-l exportă pentru că e prea avansat. Doar 195 au fost produse. Prima victorie aeriană a fost în 2023, contra balonului de spionaj chinez care a survolat SUA.

1903 - ÎNGHEȚATĂ LA CORNET

Italo Marchiony, un imigrant italian din New York, a fost confirmat drept inventatorul aparatului de cornete pentru înghețată. Acum 120 de ani, SUA i-au acordat un brevet.

Anterior, cornetele se făceau unul câte unul și dura mult. Aparatul lui Marchiony, care era ca o presă pentru gofre, putea face 10 cornete deodată. A fost o revoluție.

Marchiony vindea înghețată la cornet pe Wall Street. Datorită succesului, a făcut o fabrică de cornete și o rețea de vânzători ambulanți de înghețată prin Manhattan.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri