Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 5 iunie

Data publicării:
digistoria-5iunie

PIERDERE MARE PE TIMP DE RĂZBOI

Lordul Kitchener, ministrul britanic de război și simbol al mobilizării din primii ani ai Primului Război Mondial, a murit după ce nava care îl ducea în Rusia lovește o mină marină. Chipul lui apare pe unul dintre cele mai cunoscute postere din timpul acestui război. Lordul Kitchener arată cu degetul către privitor și îl îndeamnă să se înroleze. Posterul cu lordul Kitchener este considerat una dintre cele mai influente imagini de propagandă. Deși el era un
erou de război, este mai mult asociat cu acest poster.

PLAN PENTRU RECONSTRUCȚIA EUROPEI

George C. Marshall, șeful diplomației americane, anunță planul său pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Planul era și pentru blocul estic. Americanii doreau să refacă economiile europene, să modernizeze industriile, să elimine barierele în calea comerțului și să prevină răspândirea comunismului. URSS a forțat statele-satelit să nu accepte banii americani. SUA au băgat echivalentul de azi a aproape 200 miliarde $ în 16 țări din vestul Europei. Efectele se văd și astăzi.

RĂZBOIUL CARE A ȘOCAT PLANETA

După ani de zile de tensiuni între Israel și vecinii arabi, armata israeliană lansează o serie de atacuri preventive asupra Egiptului. Țara a fost luată prin surprindere. Aviația egipteană este distrusă la sol. Tancurile israeliene intră în fâșia Gaza și în peninsula Sinai. Aliații Egiptului, Iordania și Siria, încep să atace Israelul. Dar lovitura fulgerătoare a armatei israeliene a fost decisivă. Victoria vine după 6 zile. Israelul pierde mai puțin de 1.000 de oameni. Arabii, peste 20.000.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri