Oscar 2016 | Cifre, informaţii generale, predicții

Data publicării:
sala oscar - GettyImages-512758064 1

 

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Loc de desfăşurare:

Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), Hollywood, Los Angeles, este locul în care are loc gala decernării premiilor Oscar începand cu anul 2002. Numărul de locuri în sală este de 3.400.

Chris Rock ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Prezentatorul-gazdă a celei de-a 88-a gale de decernare a premiilor Oscar este actorul Chris Rock. Chris Rock este pentru a doua oară gazda acestui eveniment. A mai fost gazda Oscarurilor în 2005. A cunoscut succesul atât în cinematografie, cât şi în televiziune ca actor, comediant, scenarist, producător şi regizor. Este câştigâtor a patru premii Emmy şi a trei premii Grammy pentru comedie. Este cunoscut ca vocea lui Marty din primele trei filme din seria „Madagascar”. În 2001 şi-a făcut debutul şi pe Broadway. A făcut parte din echipa emisiunii Saturday Night Live din 1990 până în 1993. În televiziune este producătorul seriei Everybody Hates Chris care a fost difuzată între 2005 şi 2009 şi a fost inspirată din copilăria lui Rock.

Numele competiției

Numele oficial al celor mai râvnite premii din cinematografie este Academy Award of Merit. Numele popular este însă „Oscar” . Originile „poreclei” date premiului nu sunt foarte clare, dar se spune că bibliotecara Academiei, Margaret Herrick, ar fi remarcat că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar.

Numele de Oscar nu a fost adoptat oficial de Academie până în 1939, dar era cunoscut încă din 1934 când jurnalistul de la Hollywood, Sidney Skolsky, îl folosea în materiale referindu-se la momentul în care Katharine Hepburn a câştigat pentru prima dată premiul pentru cea mai bună actriţă.

Prima ediţie a avut loc în 1929, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Prima ediţie televizată a fost în 1953 (alb-negru), iar în 1966 a fost prima ediţie televizată, color, iar din 1969 a început să fie televizat la nivel internaţional.

Covorul roşu are 152,40 metri lungime şi 10 metri lăţime.

Despre statuetă:

Fiecare statuetă valorează 400 de dolari și cântăreşte: 3,85 kg. Are o înălţime de 34,29 centimetri

Număr statuete decernate până acum: 2.947, de la prima ediţie a premiilor, în 1929.

Număr statuete create pentru ediţia de anul acesta: 50.

Design-ul original a fost creat de directorul artistic al MGM, Cedric Gibbons, care a prezentat Academiei statueta unui cavaler care stătea pe o rolă de film ţinând în mâini sabia unui cruciat; Academia l-a desemnat pe sculptorul George Stanley să creeze statueta în trei dimensiuni.

Prima statuetă a fost prezentată la banchetul organizat cu ocazia primei ediții a decernării premiilor Oscar, la 16 mai 1929.

Actualele statuete sunt realizate în fiecare an, începând cu 1982, de compania RS Qwens&Company, cu sediul la Chicago; tot aici sunt realizate şi trofeele pentru Emmy sau pentru MTV Music Awards.

Rola de film de la baza statuetei are cinci spiţe simbolizând: actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scriitorii. Designul actual este aproape identic cu cel iniţial. Totuşi, mărimea bazei statuetei a variat până în 1945, anul în care a fost acceptată actuala dimensiune.

Fabricarea statuetelor este un proces laborios. Britannia, un aliaj foarte asemănător cositorului, se varsă în forme, înainte să se răcească şi apoi, este nevoie de 40 de ore de muncă pentru a finisa statuetele.

După înlăturarea imperfecţiunilor, statuetele sunt cufundate într-un amestec de cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate.

La final, sunt din nou lustruite, lăcuite şi puse pe câte un soclu masiv.

Pentru fabricarea a 50 de statuete este nevoie de 3-4 săptămâni.

Reguli la Oscar

Discursurile de acceptare a premiilor nu trebuie să depăşească 45 de secunde.

Sunt 6.124 de membri care votează câştigătorii. 

CategoriiSunt 24 de categorii – cu excepţia celor pentru întreaga carieră, dar pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii, ceea ce face imposibilă estimarea numărului de trofee care vor fi înmânate câştigătorilor; surplusul de statuete rămâne în custodia Academiei, până la ediţia din anul următor.

Preţul biletelor de intrare la Oscaruri: în 1929 a fost de 5 dolari; astăzi este de aproape 70 de dolari.

Audienţa estimată

  • în 2015, audienţa a fost de 36,6 milioane în Statele Unite

  • în 2014, audienţa a fost de 43,7 milioane în Statele Unite (a fost cea mai mare din ultimii 10 ani).

  • 34 de milioane de oameni au urmărit prima ediţie televizată a Oscarurilor, în 1953 (prima ediţie televizată).

 

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Cine prezintă, cine cântă

  • Printre personalităţile anunţate se numără: Benicio del Toro, Whoopi Goldberg, Kevin Hart, Tina Fey, Ryan Gosling, Charlize Theron, Jacob Tremblay.

  • Au mai fost anunţaţi: Steve Carell, Priyanka Chopra, Quincy Jones, Bzung-hun Lee, Olivia Munn, Margot Robbie, Jason Segel, Andy Serkis, Kerry Washington

  • Dintre câştigătorii din 2015 şi din 2014: Julianne Moore – 2015, cea mai bună actriţă în rol principal (Still Alice), J.K. Simmons – 2015, cel mai bun actor în rol secundar - „Whiplash”, Jared Leto – 2014 – cel mai bun actor în rol secundar (Dallas Buyer's Club)

  • Dintre nominalizaţii de anul acesta: Lady Gaga – cel mai bun cântec original („Til It Happens To You” din pelicula „The Hunting Ground”, Sam Smith – nominalizat pentru cel mai bun cântec original („Writing on the Wall” – din pelicula „Spectre”); formaţia britanică The Weekend – cel mai bun cântec original („Earned It” din „Fifty Shades of Grey”)

  • recitaluri: Pharell Williams.

Filmele din competiție 

Doar opt pelicule sunt nominalizate la categoria cel mai bun film:

Pentru prima dată de când Academia a extins posibilitatea de a nominaliza la această categorie 10 filme, în 2009, doar 8 pelicule au fost nominalizate, la fel ca şi în 2015.

În 2009, 2010 şi 2011, au fost 10 filme nominalizate, în vreme ce în 2012, 2013 şi 2014, au fost alese 9 filme

Producţiile cu cele mai multe nominalizări la această ediţie:

  • The Revenant” - 12 nominalizări: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun regizor, cea mai bună regie artistică, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun machiaj, cel mai bun montaj de sunet, cel mai bun mixaj de sunet, cele mai bune efecte speciale.

  • Mad Max: Fury Road” - 10 nominalizări: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cele mai bune costume, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun machiaj, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj de sunet, cea mai bună regie artistică, cel mai bun montaj de sunet

  • The Martian” - 7 nominalizări: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun montaj de sunet, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun mixaj de sunet, cea mai bună regie artistică

  • Carol” - 6 nominalizări: cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar, cele mai bune costume, cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră

  • Spotlight” - 6 nominalizări: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu original

  • Bridge of Spies” – 6 nominalizări: cel mai bun film, cel bun actor în rol secundar, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună regie artistică, cel mai bun mixaj de sunet, cel mai bun scenariu original

  • The Big Short” - 5 nominalizări: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun montaj

  • Star Wars: The Force Awakens” - 5 nominalizări: cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun mixaj de sunet, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun montaj, cel mai bun montaj de sunet.

 Premii Oscar deja acordate

La sfârşitul lunii noiembrie 2015, au fost acordate trei premii Oscar onorifice: regizorul Spike Lee și actriţelor Gena Rowlands şi Debbie Reynolds.

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

 

 Cadourile-surpriză

  • Toţi actorii şi regizorii nominalizaţi vor primi cadouri-surpriză: produse de înfrumuseţare şi alte experienţe de lux de la branduri care speră să îşi facă o adevarată campanie de promovare.

  • Pungile-cadou sunt în valoare de 200.000 de dolari. Potrivit BBC, în pungile-cadou este inclusă şi hârtie igienică elveţiană, de lux, în valoare de 313 dolari. 

  • Printre cadourile-surpriză se numără şi articole precum liftinguri mamare, jucării sexuale

  • Potrivit The Guardian, anul trecut valoarea cadourilor a fost de 124.000 de dolari.

  • Cel mai scump bun inclus în cadourile pentru 2016 este o călătorie de 10 zile la prima clasă în Israel. Această călătorie costă 55.000 de dolari.

  • Pe locul al doilea este un tur de 15 zile în Japonia care costă 45.000 de dolari.

  • Pachetele includ şi un an de închiriere nelimitată a unor vehicule marca Audi în valoare de 45.000 de dolari, precum şi un stoc de creme în valoare de 31.200 de dolari.

  • Alte cadouri: terapie laser pentru piele – 5.530 de dolari, ţigară electronică – 249 de dolari.

  • Printre cadourile din acest an se numără şi o donaţie de 6.300 de dolari pentru hrana animalelor din adăposturi. 

Predicţii pentru cele mai importante categorii

Rolling Stone

Au făcut predicții din trei perspective: cine va caştiga, cine ar trebui să câştige şi cui „i-a fost furat” Oscarul (adică trebuia nominalizat şi nu a fost sau a fost nominalizat, dar deşi merită, nu va câştiga pentru că sunt deja doi favoriţi, deci şansele de câştig sunt aproape nule:

Cel mai bun film

  • va câştiga: „The Revenant”

  • ar trebui să câştige: „Spotlight”

  • Oscar „furat”: „Carol”, „Steve Jobs”, „Creed”, „Compton”

Cel mai bun actor în rol principal

  • va câştiga: Leonardo DiCaprio („The Revenant”)

  • ar trebui să câştige: Michael Fassbender („Steve Jobs”)

  • Oscar „furat”: Michael B. Jordan („Creed”), Will Smith („Concussion”)

Cea mai bună actriţă în rol principal

  • va câştiga: Brie Larson, „Room”

  • ar trebui să câştige: Saoirse Ronan, „Brooklyn”

  • Oscar „furat”: Lily Tomlin („Grandma”), Blythe Danner („I'll See You in My Dreams”) Maggie Smith („The Lady in the Van”). 

Cel mai bun regizor

  • va câştiga: Alejandro Iñárritu („The Revenant”)

  • ar trebui să câştige: George Miller („Mad Max: Fury Road”)

  • Oscar „furat”: Ridley Scott („The Martian“)

Cel mai bun actor în rol secundar

  • va câştiga: Sylvester Stallone („Creed”)

  • ar trebui să câştige: Mark Rylance („Bridge of Spies”)

  • Oscar „furat”: Idris Elba („Beasts of No Nation”), Michael Keaton şi Liev Schreiber („Spotlight”), Paul Dano („Love & Mercy”), Jacob Tremblay („Room”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar

  • va câştiga: Rooney Mara, „Carol”

  • ar trebui să câştige: Jennifer Jason Leigh („The Hateful Eight”)

  • Oscar „furat”: Charlize Theron („Mad Max: Fury Road”)

Forbes

Cel mai bun film

  • va câştiga: „The Big Short”

  • ar trebui să câştige: „Spotlight”

  • ar fi trebuit nominalizat: „Straight Outta Compton”, „Tangerine”

Cel mai bun regizor

  • va câştiga: George Miller („Mad Max: Fury Road”)

  • ar trebui să câştige: Ridley Scott („The Martian“)

  • ar fi trebuit nominalizat: Ridley Scott („The Martian“)

Regula de aur

  • este aproape o regulă de aur ca peliculele care vor câştiga Oscarul pentru cel mai bun film să fie nominalizate şi pentru regie

  • potrivit The Telegraph, în istoria Oscarurilor această regulă a fost încălcată doar de patru ori, cel mai recent în 2013 de filmul „Argo”

  • Din acest punct de vedere, veştile sunt bune pentru „The Big Short”, „Mad Max: Fury Road”, „The Revenant”, „Room” şi „Spotlight”, toate primind cele două nominalizări cruciale.

  • Lucrurile nu stau la fel pentru „Bridge of Spies”, „Brooklyn” sau „The Martian”

 

Pariuri în România, conform Agerpres:

  • atenţia bookmakerilor este îndreptată nu numai asupra favoriţilor, ci şi asupra altor nume care pot produce surprize.

  • cei care pariază pe câştigatori-surpriză pot câştiga chiar şi 4.100 de lei la fiecare 100 de lei mizaţi.

  • Leonardo DiCaprio („The Revenant”) este favoritul pariorilor la categoria cel mai bun actor în rol secundar, cu o cotă de 1.04, în vreme ce Matt Damon („The Martian”) are o cotă de 41.0, ceea ce înseamnă un câştig potenţial foarte mare pentru cei care vor să plaseze un pariu

  • la categoria cea mai bună actriţă în rol principal, Brie Larson („Room”) este favorită, cu o cotă de 1.10, S. Ronan („Brooklyn”) – 8.00, Cate Blanchett („Carol”) – 14.0, J. Lawrence („Joy”)– 14.0, C. Rampling („45 Years”) – 31.0

  • Cate Blanchett le-ar aduce celor care pariază pe succesul său un câştig d 1.400 de lei la fiecare 100 de lei miză.

  • la categoria cel mai bun film, pelicula „Spotlight” este favorită, în vreme ce „The Revenant” este pe poziţi a doua; pe locul trei este „The Big Short”.

  • la capitolul regie, „The Revenant” este cotat cu cea mai mare şansă de câştig

  • la categoria cea mai bună animaţie, favorit este „Inside Out”.

Detalii despre istoria Oscar şi alte știri despre premiile de anul acesta pot fi accesate în secțiunea special dedicată de pe site-ul www.digi24.ro.



 

Surse: 

http://oscar.go.com/nominees

http://oscar.go.com/news/oscar-news/2016-oscars-presenters-and-performers-first-group-announced

http://oscar.go.com/news/oscar-news/2016-oscars-presenters-second-group-announced

http://www.theguardian.com/film/2016/feb/08/oscars-gift-bag-nominees-200k-breast-lift-sex-toy-japan-holiday

http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/35531123/oscars-2016-a-look-inside-the-150000-goodie-bag

http://www.agerpres.ro/ots/2016/02/10/cote-de-oscar-ce-castiguri-poate-aduce-un-oscar-surpriza-13-22-34

Documentarist: Cristina Rizoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Două victime din Marea Britanie ale fraţilor Tate au făcut noi dezvăluiri la BBC: „Tate ne-a violat şi ne-a...
Pro FM
Mariah Carey, primele declarații după ce mama și sora ei au murit în aceeași zi: „Au fost niște săptămâni...
Film Now
Filme și documentare despre viața reginei Elisabeta. S-au împlinit doi ani de la moartea Suveranei
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Newsweek
Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Povestea tristă din spatele deciziei
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Bruce Willis, diagnosticat cu afazie și demență, fotografiat în timpul unei plimbări în Los Angeles. Cum...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale