Exclusiv Anton Rog, Cyberint: Nu exclud un atac cyber care să afecteze sisteme de apă, gaze, energie sau transport

Data actualizării: Data publicării:
ilustraţie mănuşi hacker atac cibernetic
Conform surselor Digi 24, printre documentele extrase de hackeri s-ar afla acte de identitate, analize medicale și alte date personale. Foto: Getty Images

Directorul Cyberint, Anton Rog, spune că un posibil atac cibernetic care să țintească sisteme operaționale de control industrial nu poate fi exclus. Rog a spus, la Interviurile Digi24.ro, că nu poate fi exclus un atac care să afecteze operatorii de utilități - apă, gaze, energie sau transport.

Se întreabă românii dacă acum este indisponibil site-ul aeroportului București, putem să ne gândim că e în pericol și sistemul de operare a avioanelor?

Anton Rog: Nu. Să nu confundăm site-ul pe care se dau informații despre aeroport cu celelalte sisteme operaționale care sunt interne. Referitor la site-ul acesta, din fericire sau din nefericire, soluția aleasă a fost ca el să fie găzduit în Polonia. Atunci, noi sau alții care am fi putut să-i sprijinim, având site-ul găzduit în afara României, nu avem legislație. Putem doar să vorbim cu partenerii, dar au și ei problemele lor.

A fost atacat și Romatsa, site care se ocupă de operarea zborurilor în România. E un motiv de îngrijorare pentru români?

A fost atacată, tot așa, doar partea de site, nu partea operațională prin care se face legătura cu operatorii, deci nu, nu trebuie să ne îngrijorăm.

Există un scenariu în care ar putea să fie afectată și această parte?

Anton Rog: Eu de fiecare dată am spus, și unii s-au distrat pe seama mea – nu este dacă se va întâmpla, ci când! Iată că la DDOS este când, iată că la spionajul cibernetic este când. Adică se întâmplă. Nu exclud în viitor un atac în zona instalațiilor de control industrial, nu exclud nici în România un atac care să afecteze operatorii de utilități – apă, gaze, energie, transport – nu-l exclud.

SRI are acest scenariu în lucru și deja în upgrade-ul pe care l-am făcut acum la sistemul nostru, în premieră am venit și cu un sistem de protejare a părții de operation technology, a părții de instalații de control industrial la un furnizor de utilități din România – nu o să-l numesc ca să nu-l fac țintă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri