VIDEO. Cum să-ți ajuți câinele să nu se sperie de petarde

Data actualizării: Data publicării:
caine

Sărbătorile sunt un coşmar pentru animalele de companie. E sezonul când se pierd zeci de patrupede, speriate de petarde sau artificii. Cei mai expuşi sunt câinii lăsaţi liberi în curţi. Dresorii recomandă ca animalele de companie să fie obişnuite din timp cu zgomotele şi agitaţia.

Liviu Ionescu, profesor etologie: În momentul în care vedem, auzim, câinele trebuie să fie pregătit tot anul, el trebuie să fie din timp, să stăm lângă el, să ne audă.

Neky e un labrador campion şi de mică a fost învăţată să ignore zgomotele puternice. Un lucru util, mai ales în perioada sărbătorilor, când petardele şi artificiile pot pune serios în pericol sănătatea animalelor.

Liviu Ionescu, profesor etologie: Riscăm să avem câini cu reacţii imprevizibile cu nişte urmări medicale, dereglări comportamentale, probleme cardiace, fuge, tentativa de evadare, nu mai suportă zona urbană.

Stăpân de câine: Se cam sperie de petarde, cu toate că nu ar fi normal. Începe să urle, se agită.

Stăpână de câine: O linişteam, o luam în braţe, o duceam într-un loc unde e mai puţin zgomot.

Doru Safta, medic veterinar: Multe cazuri vin la cabinet, atacuri de panică, accidente, traumatisme oculare, au fost cazuri şi de răniri.

Legea are prevederi clare privind folosirea petardelor şi artificiilor, doar că acestea sunt ignorate de mulţi.

Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt IPJ Dolj: Se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de fermieri sau vânători, utilizarea necorespunzătoare fiind sancţiionată conform legii.

În preajma sărbătorilor, reţelele sociale sunt pline cu anunţuri privind animale pierdute sau găsite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri