Produse tradiționale românești. Ciolanul crocant, mândria Transilvaniei culinare

Data actualizării: Data publicării:
mancare

Mâncare curată, fără E-uri și gătită după rețete străvechi. E ceea ce caută majoritatea românilor și ceea ce promit majoritatea producătorilor. Termenul „tradițional” a intrat de mult în rețeta de prezentare a oricărui produs nou, fără ca multe dintre ele să merite de fapt acest calificativ. Digi24 a pornit în misiunea de a identifica cele mai bune astfel de alimente, care să și merite să poarte pe etichetă mult râvnitul titlu.

Înainte să ajungă pe farfuriiile pofticioșilor, ciolanul afumat de Sfântu Gheorghe se întâlnește cu mirodeniile și cu fumul lemnului de fag. Mihaly Kovacs şi angajaţii săi pregătesc fiecare bucată ca și cum ar vrea să o ducă acasă, propriilor familii. Pe lângă oamenii care vin de departe să-i caute produsele, asta i-a adus și o mulțime de premii gastronomice.

Unul din secretele ciolanului de Sfântu Gheorghe e amestecul de condimente, pe cât de simplu, pe atât de important: sare, piper, zahăr pudră, dafin, pătrunjel uscat, dar şi …un ingredient secret..

Mihaly Kovacs, administrator firmă: Primul lucru ăsta este, când am amestecat condimentul respectiv şi acum eu sărez ciolanul respectiv şi îl bag aici în saramură şi unde lăsăm cel puţin 4 zile ca să intre în carne saramura respectivă, asta înseamnă sărare uscată.

După ce a stat în saramură, ciolanul este fiert la abur de 60 de grade celsius timp de 2 ore.

Următoarea etapă e afumarea la rece, cu lemn de fag.

Ciolanul nu este sigurul preparat tradiţional pe care gazda noastră îl pregăteşte, pastrama, scăriţele afumate, salamul şi cârnaţii sunt la fel de bune, spun cei care le-au gustat.

Mihaly Kovacs, administrator firmă: „De exemplu, aici ce se vede am făcut un salam, tot aşa natural uscat, care e făcut cu condimente, cu piper, cu usturoi şi este afumat la rumeguş de fag, tot în fumătorie. Avem aici şi un piept şi acesta cu sărare uscată. E natural, oamenii când bagă în gură ceva bun simt deja că ăsta chiar că e natural şi nu este umflat cu nu ştiu câte e-uri şi aşa mai departe.

Delicatesele tradiţionale din carne de porc ajung pe mesele restaurantelor din Sfântu Gheorge şi Braşov, (cadre exterior restaurant) alături de garnituri de inspirație germană și maghiară, precum varza călită și cartofii cu mărar, dar și pe lângă iahnia soldățească de fasole şi salată de murături.

Carnea se serveşte împreună cu trei sosuri diferite, barbeque, sos picant şi un sos cu hrean.

Platourile fură ochii, iar mirosul cărnii la rotisor le face poftă și celor care abia s-au ridicat de la masă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri