Destinul fabulos al influentei Melinda Gates

Data publicării:
Melinda Gates
FOTO: Guliver/Getty Images

Melinda Gates este a treia cea mai influentă femeie din lume, după cancelarul german Angela Merkel, ocupanta primului loc, și premierul britanic Theresa May, în clasamentul pentru anul 2017, întocmit de Revista Forbes.

Melinda Gates
FOTO: Guliver/Getty Images

Melinda Gates are, alături de soțul ei, Bill Gates, o avere estimată la 90 de miliarde de euro și este una dintre cele mai proeminente figuri în filantropie, fiind vicepreședintele Fundației Bill și Melinda Gates, de activitatea căreia s-a ocupat aproape singură în primii șase ani de la înființare, scrie Business Insider.

A treia cea mai influentă femeie din lume are și o poveste de viață foarte interesantă. Melinda Gates s-a născut în Dallas, Texas, fiica unui inginer aerospațial la NASA care, în ciuda salariului confortabil pe care îl avea, și-a educat copiii că trebuie să muncească pentru a trăi bine.

Încurajată de tată să meargă la o facultate de stiințe exacte, Melinda a intrat la Academia Ursuline, din Dallas, unde a studiat informatica, iar în timpul liber îi plăcea să învețe programare pe calculatorul familiei, un Apple III. În vacanța de vară, tânăra Melinda avea un job de chelneriță, dădea lecții de informatică și făcea voluntariat în mai multe asociații.

În 1982, Melinda Gates și-a dat licențele: una în informatică, alta în studii economice, la Universitatea Duke, apoi a intrat la un master pentru Administrarea Afacerilor, tot la Duke. După terminarea studiilor, Melinda visa să lucreze pentru IBM, însă a decis să meargă la un interviu pentru Microsoft, în Seattle. A fost angajată în 1987, pe postul de inginer și s-a ocupat de proiecte mari, precum Microsoft Encarta, Expedia și Bob.

Bill Gates și Melinda s-au cunoscut la un picnic organizat de companie și s-au plăcut imediat. „În primul weekend romantic petrecut împreună, am adus un puzzle cu Turnul Eiffel, de 1.800 de piese, pe care Bill și cu mine l-am terminat în două zile”, declara Melinda, într-un interviu acordat în 2014 revistei Elle.

Câțiva ani mai târziu, în 1993, în timpul unei călătorii în Africa, soții Gates au locuit într-un sat al poporului Maasai, unde au descoperit sărăcia cu care se confrunta Zanzibarul. Așa a apărut ideea de a înființa o organizație caritabilă. „Am crezut în inovație. Am crezut că putem schimba destinul oamenilor”, a declarat Melinda Gates. Așa se face că, după moartea soților Gates, aproape toată averea lor va fi lăsată fundației, și nu celor trei copii ai lor.

Melinda Gates si fiica ei
Foto: Guliver/Getty Images

Melinda și Bill s-au căsătorit în 1994, iar în 1996, după ce l-a adus pe lume pe primul lor copil, Melinda a părăsit compania Microsoft, unde era manager general al unei divizii a grupului și avea în subordine aproximativ 1.700 de angajați. A decis să își dedice timpul creșterii copiilor, iar patru ani mai târziu, în anul 2.000, cuplul a creat fundația care le poartă numele, iar Melinda a devenit președintele organizației.

Din noua sa postură, a început să își dedice eforturile în direcția emancipării femeilor. În 2012, fundația a lansat un program prin care asigură contraceptive pentru 120 de milioane de femei din întreaga lume. „Este un prim pas spre eliberarea femeilor și, astfel, spre ruperea cercului vicios al sărăciei”, explică Melinda Gates.

Peste 43 de miliarde de dolari au fost pompați în eforturile fundației, din 2000 până azi, iar organizația cheltuie anual mai mulți bani pentru proiecte caritabile decât Organizația Mondială a Sănătății. Sănătatea, educația, lupta împotriva foametei din Africa și sud-estul Asiei, militarea pentru importanța vaccinării, dar și împotriva unor boli precum malaria, SIDA sau tuberculoza au consolidat poziția fundației în rândul organizațiilor mondiale caritabile.

Recent, Melinda Gates a început o luptă pentru combaterea discriminării femeilor la locul de muncă și pentru încurajarea tinerelor de a-și construi cariere în științe, arii care sunt dominate de bărbați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri