La ce trebuie să fie atenți părinții când în casă există animale de companie

Data publicării:
First Day Of Crufts 2015

Cu sau fără animale de companie în famiile cu copii? Pe de o parte, riscul de a face alergii sau astm este mai scăzut dacă cel mic crește alături de o pisică sau un câine. Pe de altă parte, pot apărea probleme de sănătate, mai ales dacă nu sunt respectate cu strictețe regulile de igienă.

Ruxandra şi Natalia sunt surori şi, de când se ştiu, au avut animale de companie în casă. Deşi multi dintre părinţi se tem că prezenţa animalelor de companie în camin ar putea dăuna sănătătii celor mici, specialiștii susţin contrariul.

Mihaela Niţă,medic pediatru: „S-au făcut studii legate de așa zisul risc al expunerii copiilor la părul de animale de companie și s- a văzut că acești copii care în primii ani de viață au venit în contact cu animale de companie, sunt de fapt protejați pentru a dezvolta boli alergice ulterior în viață. Așa zisă teoriei a igienei. Suntem mai dispuși să facem boli alergice, atunci când vorbim de un mediu controlat, igienizat excesiv și cu substanțe foarte puternice.”

Studiile arată că expunerea bebeluşilor la animalele de companie în primele lor luni de viaţă, poate stimula sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor. Mai mult decât atât, copiii care au un câine în primul an de viaţă, au cu 31% mai puţine infecţii la nivelul tractului respirator, decât cei care trăiesc într-o locuinţă fără animal de companie. Convieţuirea poate aduce beneficii, doar dacă se respectă câteva reguli de igienă.

Mihaela Niţă, medic pediatru: „Vrea o familie să aibă un animal de companie. Nu recomand, nu știu, vedem o pisicuță pe lângă bloc și imediat o aducem în casă, asta este o mare greșeală.”

Mihai Budai, medic veterinar: „Animalul trebuie văzut de un medic înainte să îl vadă copilul, testat de boli care nu pot fi tratate, pregătit din punct de vedere al sănătății pentru intrarea în casă și abia după aceea prezentat copilului, dacă vorbim de situații în care sunt copii. Vaccinat, se recomandă să îl luăm gata vaccinat, deparazitat intern, deparazitat extern, și un control să ne asigurăm că animalutut este de cursă lungă și putem să lucrăm cu el.”

După ce medicul veterinar ne asigură că animalul de companie nu prezintă niciun pericol, acesta poate fi introdus în cămin. De acum, trebuie respectate cu stricteţe toate termenele care ţin de vaccinat, deparazitat sau igienă. Întârzierea sau omiterea acestora poate avea efecte grave asupra sănătăţii copilului şi a întregii familii.

Mihai Budai, medic veterinar: „Cea mai frecventă situație ne umplem de paraziți externi: purici, căpușe. Bolile mai grave, boli de piele: fricofictie, microspolium care se iau la copii, copiii la noi, noi la prieteni și am umplut tot cartierul. Toxoplasmă, chlamydia de la pisică... Vrem să avem copiii și nu știm de ce? Nu ne-am ocupat de pisică și am luat. Adică sunt boli cu urmări neplăcute pe care le putem luă fără să respectăm acei simpli pași la achiziție și situatile de control de după.”

Un nou născut în familie nu înseamnă că trebuie să renunţăm la câine sau pisică.

Mihaela Niță, medic pediatru: „Nu e nevoie atunci când vine un nou născut să se renunțe la animalul de companie sau să se dea altcuiva pe o perioadă de luni.. este foarte, foarte greu de ajuns la măsurile acestea radicale. Putem face lucruri și putem, de exemplu, când vine un nou născut, să creem o zonă limitată în care animalul de companie să nu ajungă.”

Alegerea unui animal de companie nu trebuie să fie întâmplătoare.

Mihai Budai, medic veterinar: „Primul pas când dorim animal de companie pentru copilul nostru este să ne asigurăm că animalul de companie este ceea ce îi trebuie copilului nostru, raportat la talie, la specie la rasă. sunt rase mai blânde, rase dominante, rase care se lasă dominate. Dacă copilul este hiperactiv, ar trebui o rasă mai docilă, pentru că altfel va fi o luptă pentru autoritate.”

Specialistii susţin că un caine sau o pisică poate ajuta la dezvoltarea fizică şi emoţională a celor mici.

Monica Bolocan, psiholog: „Un copil care are un animal de companie, un cățeluș, o pisicuță, după care aleargă prin casă, pe care trebuie să îl scoată afară la plimbare, automat își exersează abilitățile fizice mult mai mult față de unul care stă în fața tv sau a tabletei. Vorbim de competențele emoționale, animulul de copilul ne învață să fim empatici, să ținem cont de nevoile lui, copul învață să fie responsabil.”

Ruxandra: “ Îmi plac foarte mult animalele mele pentru că mereu când sunt supărată, mă duc la ele și le povestesc ce am și mă descarc. Și îmi place să stau în preajmă, pentru că sunt atât de dulci.”

Animalele de companie sunt folosite şi în terapii, în cazul copiilor cu ADHD sau autism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri