Sari la conținut

Festival pentru vegetarieni la Oradea 

Sunt doar câteva dintre ingredientele folosite de chef Tiberiu ca să prepare un burrito mexican. De fapt, o salată care nu conţine niciun produs de origine animală şi pe care orice gospodină poate să îl pregătească acasă într-o jumătate de oră.

„Noi putem să ne gospodărim cu bani mărunţi, cu lucruri mai ieftine şi efectiv toată lumea are acces la toate ingredientele pe care le am eu pe masă astăzi”, spune chef Tiberius .

Mai multe preparate au fost pe placul celor care au asistat la demonstraţiile de gătit.

În primul rând, curiozitatea de a-mi însuşi cunoştinţe noi în arta gătitului sănătos, nu sunt o vegetariană convinsă, dar m-am bucurat să pot să adopt acest mod de viaţă”, afirmă o femeie.

Am cochetat deja de vreo, câţi să zicem, 3-4 ani cu informaţiile legate de alimentaţia vegetariană şi mă atrage foarte mult”, spune o participantă.

Deşi nu există o statistică oficială, specialiştii spun că tot mai multe persoane renunţă la carne. În Oradea, evenimentul este organizat de o tânără adepta a hranei crud-vegetariene.

Eu o numesc campanie de informare. Nu vreau adepţi, nu vreau ca toată lumea să devină vegetariană, dar vreau să afle o informaţie în plus despre ce poate să facă pentru sănătatea lor”, afirmă Teodora Czentye, organizator.

Spre deosebire de mâncarea gătită, cea crud-vegetariană sau raw-vegan nu necesită preparare termică, lucru ce permite păstrarea intactă a tuturor enzimelor din produse. Lipsa acestora, spun unii specialişti, ar fi principala cauză a îmbătrânirii premature şi apariţiei bolilor degenerative.