Costum la comandă cu preţ cât o maşină

Data actualizării: Data publicării:
costum masina

O nouă modă a prins printre oamenii cu bani din România - costume cusute manual, din materiale cu fir de aur sau cu particule de safir. Preţul e pe măsură: chiar şi câteva zeci de mii de euro. Astfel de veşminte ies din mâinile unui maestru croitor care a lucrat 30 de ani pentru actori celebri: Amza Pelea, Dem Rădulescu şi Florin Piersic.

Dacă în comunism oamenii îşi făceau costume la comandă pentru că nu găseau haine în magazine, acum moda revine tocmai pentru că sunt prea multe produse de acelaşi fel. Vasile Miu a croit timp de 30 de ani costumele celor mai mari actori ai României iar acum ia măsuri pentru cei care vor haine personalizate.

Unele haine i-au rămas în amintire maestrului croitor.

Vasile Miu, croitor: „De exemplu când i-am făcut lui Mărgelatu pelerina aia mare, lui Piersic, mi-a adus un desen pictorul-scenograf şi văzând-o poţi să o creezi mult mai uşor. Actorul trebuie să joace, să se mişte, să se ţină cont de toate lucrurile astea. Nu ca acum... Aaaa, e prea largă mâneca, eu vreau aşa! Păi te ţine! Nu contează!”

Emilian Oprea este un tânăr actor care vine la croitor nu doar pentru a-şi lua măsurile, ci şi ca să asculte poveştile cu monştrii sacri ai scenei.

Emilian Oprea, actor: „Acum am început să port mai mult sacouri. Pantalonii mi se par mai comozi decât o pereche de jeanşi.”

Unele costume la comandă ajung să coste cât o maşină.

Adrian Belbea, consilier vestimentar: „Cele de aici care sunt cu safir sau cu aur sunt la 38.500 de lei. Este ceva de orgoliu. Un fiu a făcut cadou tatălui său acest costum.”

Preţurile pentru costumele cu cele mai fine ţesături din lume pot ajunge şi la 40.000 de euro. Însă numai pentru producerea firului de lână se lucrează până la cinci luni. Afacerea din Bucureşti a început acum şase ani, cu 10.000 de euro, povesteşte unul dintre fondatori. Acum cifra de afaceri depăşeşte 1 milion de euro iar proprietarii vor să treacă graniţa cu noi magazine, spre vest.

Alin Copîndeanu, fondator: „Croiana slim pentru domnii care doresc mai mult stilul italian, iar croiala clasică pentru domnii care vor stilul britanic.”

În timp ce fabricile de textile au înlocuit foarfeca cu laserul, succesul afacerii pare a fi întoarcerea la lucrul manual. Mai ales când hainele sunt cusute de croitori ce au învăţat meserie în vremuri ce vor intra curând în istoria industriei textile.

Vasile Miu, maestru croitor: „Să-ţi intre acul în vârful nasului şi în lobul urechii, să nu îi bagi acul în ăla de lângă tine! Şi aşa lucram! Că erau prăvăliile mici şi stăteam unul lângă altul. Acum iese un costum în 40 de secunde, la ăştia, la fabrici care lucrează serii, iar la mine un pantalon se făcea în patru zile. Că îl făceam manual.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri