Sari la conținut

Quinoa și năut - ingrediente sănătoase, dar mai puțin folosite

Quinoa este considerat un super aliment: fiind una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale. Această cereală poate fi folosită în nenumărate preparate.

Andreea Crăciun, blogger culinar: „Eu folosesc foarte des quinoa în salate, îmi place să o fierb pentru că se fierbe foarte rapid şi să o combin cu legume de sezon cu o vinegretă bună şi să fac o salată, ceea ce vom şi face astăzi, dar o folosesc foarte mullt în burgherii vegani sau vegetarieni sau în chiftele, merge foarte bine să umplem legume, mai fac dovlecei sau ardei sau chiar roşii umplute cu quinoa şi uneori şi la micul dejun.”

Cel mai simplu, putem pregăti o salată.

Salată de quinoa cu legume de sezon

Quiona se fierbe cu 4 părţi apă aproximativ 15 minute

Ingrediente pentru salata de quinoa

- o jumătate de cană de quinoa

- 80 de grame de porumb

- 80 de grame de mazăre

- un morcov tăiat cubuleţe

- un ardei iute tăiat cubuleţe

- 1-2 linguri de susan negru

- 2-3 linguri de măsline

- 4-5 linguri de brânză sărată faramitata cu mâna

- o jumătate de legătură de pătrunjel

Ingrediente pentru vinegretă

- o lămâie

- 2 linguri de ulei de nucă

- o lingură de ulei de dovleac

- o lingură de miere

- 2 căţei de usturoi

- sare

- piper

Andreea Crăciun, blogger culinar: „Am folosit o jumătate de cană de quinoa pe care am fiert-o, înainte de fierbere quinoa se spală foarte bine, ca să îndeparteze gustul uşor amărui, se fierbe relativ repede, după care o să folosim porumb şi mazăre, o jumătate de cană de măsline, două trei linguri de brânză, o lingură de seminţe de susan negru, un morcov mic tocat cubuleţe, un ardei, nu e chiar foarte iute, doi căţei de usturoi, nişte pătrunjel şi vom face o vinegretă din puţin ulei de dovleac şi ulei de nucă şi lămâie, sare şi piper negru şi linguriţă de miere.”

Primul pas este pregătirea vinegretei. Uleiul, lămâia, condimentele sau usturoiul trebuie amestecate pe rând.

Andreea Crăciun, blogger culinar: „De obicei oamenii nu ar trebui să pună aşa de mult usturoi, dar ce e viaţă fără usturoi.”

După care se amestecă şi se toarnă în bolul de salată. În doar 5 minute salata este gata. În funcţie de sezon puteţi pune şi alte legume.

Cum se prepară hummusul

Un alt ingredient sănătos, dar mai puţin folosit este năutul.

Andreea Crăciun, blogger culinar: „Năutul îl folosesc foarte des să fac humus sau orice alt tip de pateu în combinaţie cu năut, îl folosesc pentru a-l pune în salate, este foarte hrănitor şi e adevărat că îl iau de la conservă şi îl adaug salatelor, le face mult mai sănătoase, îl mai folosesc să fac burgheri, chifteluțe.”

Cea mai simplă reţetă cu năut este hummusul. Este un aliment sănătos, gata în doar câteva minute.

Ingrediente pentru hummus

- o conservă de năut fiert

- 4-6 linguri de ulei de măsline + extra pentru decorat

- 3 linguri de pastă de susan (tahini)

- 2 căţei de usturoi

- o jumătate de lămâie

- sare

- piper

- o lingură de zaatar sau de chimion

Andreea Crăciun, blogger culinar: „Într-un blender sau robot cu lama S punem întâi ingredientele lichide, întotdeauna ingredientele lichide, pentru a ajută robotul să le poată macină, în cazul nostru o să punem zeamă de lămâie, uleiul de măsline şi tahini, apoi adăugăm restul ingredientelor şi anume năutul, la năut am rezervat puţină zeamă din conservă, apoi sarea, piperul şi usturoiul şi asta e tot. Mixăm bine şi deasupra presărăm puţin zaatar şi ulei de măsline şi e gata hummusul.”

Toate ingredientele trebuie mixate într-un robot sau un blender cu putere mare. Humussul poate fi servit cu lipie sau cu legume proaspete.