Sari la conținut
News Alert

17 elevi, la spital cu toxiinfecție alimentară

Elevilor de la Şcoala numărul 3 din comuna Pechea li s-a făcut rău în timpul orelor şi au fost duşi la Galaţi, după ce dascălii au sunat la salvare.

Mama unuia dintre copiii internaţi: „Dureri de picioare, burtă. A apucat să ajungă acasă sau v-au sunat de la şcoală. Ne-au sunat de la şcoală doamnele profesoare.”

Mama unuia dintre copiii internaţi: „Acum e mai bine un pic, dar aşteptăm analizele. ”

Lorina Mărgărit, medic primar pediatru: „În compartimentul primiri-urgenţe a spitalului de pediatrie Galaţi s-au prezentat 17 elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani. Toţi cu aceeaşi simptomatologie. Dureri abdominale şi vărsături, cefalee unii dintre ei.”

Copiii spun că a început să li se facă rău la o oră după ce au băut laptele primit la şcoală.

Mariana Păun, directorul Şcolii nr. 3 din Pechea: „Au spus că laptele avea un gust ciudat, dar ei au continuat să consume. Alţii doar o gură au luat şi tot li s-a făcut rău. Am găsit şi nişte pungi umflate. Pungi cu lapte.”

Conducerea școlii spune că a împărţit laptele copiilor deoarece se afla în termenul de valabilitate şi fusese păstrat în frigider.

Liliana Iordăchescu, director executiv DSP Galaţi: „Copiii au consumat lapte UHT care era în termen de valabilitate, dar prezenta modificări. Imediat cum au sosit primele prezentări la camera de gardă, inspectorii sanitari au mers la şcoala respectivă şi au început ancheta epidemiologică.”

Laptele este produs de o firmă din Braşov. Din fabrică au fost luate deja probe care vor fi şi ele analizate.

Sorin Susanu, comisar şef CRPC Braşov: „Discutam despre un lanț de distribuitori care manipulează aceste lapte. Deci atât distribuitorii căt și cei care depozitează pot altera produsul.”

Reprezentanții Consiliului Județen Galați spun că aşteaptă concluziile anchetei sanitare şi că, în funcţie de rezultatele acesteia, ar putea rezilia contractul cu furnizorul produselor din programul laptele şi cornul.

Deşi produsul era în termen de valabilitate, cutiile în care se afla erau umflate, spun autorităţile. Elevilor de clasele cinci-opt a început să li se facă rău la mai puţin de o oră după ce au băut lapte primit în cadrul programului „Laptele şi cornul”.

Dascălii au sunat imediat la ambulanţă, iar mai multe salvări i-au transportat pe copii la Spitalul de Pediatrie din Galaţi. Medicii spun că toţi sunt în stare stabilă. Elevii vor rămâne sub supraveghearea doctorilor cel mai probabil până luni.

Mihai Măncilă, primarul comunei Pechea: „ Am găsit câteva cutii care erau un pic umflate şi bănuim că asta este cauza. Din cauza laptelui s-au intoxicat copiii. În opinia dumneavoastră cine se face responsabil pentru această situaţie? Furnizorul. Deja am luat legătura cu directorii şcolilor şi grădiniţelor ca să închidă acel lapte şi să nu-l mai dea săptămâna viitoare, până nu se iau noi măsuri. Termenul de valabilitate era până în 22, luna a opta. Ele erau depozitate într-o cameră, deci toate şcolile şi grădiniţele au o cameră specială unde nu este sursă de căldură şi un frigider unde se depozitează laptele şi cornurile. ”