Afecțiunile pancreasului și tratarea lor

Data publicării:
09012013 20pancreas-42731

În România, consumul de alcool și alimentația dezechilibrată, bogată în grăsimi sunt principalele cauze care duc la afecțiunile pancreasului. Există însă și cauze secundare.

Una dintre afecțiunile pancreasului este pancreatita acută.

„Crizele de pancreatită acută cu o durere violentă la nivelul etajului abdominal sunt o urgență medicală care trebuie tratată ca atare. Pancreatita cronică, ce se manifestă de obicei prin durere la nivelul abdomenului, printr-o stare generală mai alterată, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, modificarea scaunelor, toate acestea sunt influențate de un stil de viață nesănătos”, explică Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

În cazul unei forme severe, se poate ajunge până la diabet zaharat sau chiar cancer pancreatic.

„Cancerul de pancreas a crescut în incidență, din păcate. În general apare la persoane de peste 45-55 de ani, de regulă de sex masculin”, spune Claudia Vasiliu, medic specialist gastroenterologie.

În cazul formelor simple de pancreatită, cum este pancreatita cronică, atunci când boala nu s-a acutizat fitoterapia este recomandată ca tratament.

„Vorbim despre sucuri de legume proaspete preparate în casă, e plante precum anghinarea, ghimbirul, armurariul, care ne sunt de folos la nivelul aparatului digestiv”, explică Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

Din păcate, situația este tot mai gravă. „Prevalența acestor boli este în continuă creștere. Trebuie să fim foarte atenți la stilul de alimentație, respectiv să evităm tot ce înseamnă prăjeală, să preferam alimentele consumate crude, sub formă de salate. Dacă le preparăm termic, la cuptor, fierbere, coacere, să evitam prăjitul, să evitam excesul de alcool”, subliniază Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

Diagnosticul în cazul acestor afecțiuni se stabilește doar în urma unor analize de laborator și mijloacelor imagistice, cum ar fi ecografia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri