Sari la conținut

Analiza compoziţiei corporale, primul pas în dietă

Dacă un cântar obişnuit arată doar greutatea, cel care măsoară şi compoziţia corporală poate fi mult mai folositor dacă vreţi să slăbiţi sănătos.

Practic greutatea totală pe care o avem, el ne-o împarte în compartimente specifice şi vom afla câte kilograme de grăsime avem în corp, lucru care ne interesează cel mai mult până la urmă, dar şi câte kilograme de masă slabă, masa slabă însemnând atât kilograme de apă, cât şi kilograme de muşchi,” explică dr. Andreea Dragomir, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

În plus, pe lângă procentul de grăsime şi de masă musculară, analiza compoziţiei corporale dezvăluie şi cantitatea de apă, dar şi masă osoasă din organism. De ce sunt importante aceste valori? Dietele restrictive, bazate doar pe un aport caloric scăzut, pot face mai mult rău decât bine. Asta pentru că de cele mai multe ori nu stratul de grăsime este cel care se micşorează, ci masa musculară. Iar efectele asupra sănătăţii sunt mai multe decât aţi crede.

„Trebuie să înţelegem că inclusiv inima este un muşchi. Scăderea masei musculare afectează nu numai aspectul. Poate că primul lucru pe care îl vedem este acela al aspectului fizic. Dar tot organismul nostru are nevoie de proteine şi are nevoie de susţinere musculară,” spune dr. Andreea Dragomir.

„Organismul începe să consume şi din alte ţesuturi, nu doar masa musculară, spre deosebire de grăsime muşchiul este un ţesut cu activitate metabolică crescută. Deci practic acolo se consumă multă energie. Dacă noi ajungem să pierdem masă musculară avem mai puţine resurse, mai puţine locuri în care energia este metabolizată. Deci practic îţi reduci şansele de a slabi,” precizează dr. Şerban Damian, medic nutriţionist.

În plus, kilogramele pierdute din masă musculară, în urma unei cure de slăbire prost gândite, sunt rapid puse la loc odată cu încheierea regimului. Doar că nu se acumulează masa musculară, ci tot grăsime. Mai exact, o persoană care se îngraşă după ce a ţinut o cură de slăbire va avea practic mai multă grăsime decât la început.

„Scopul nostru este ăsta: să scădem din cantitatea de grăsime şi să ţinem proteinele cât mai pe loc. Sau să adăugăm, în caz fericit,” mai spune dr. Andreea Dragomir.

Nu doar persoanele cu exces ponderal ar trebui să facă analiza compoziţiei corporale, ci şi cele care vor să câştige kilograme.

„Persoanele slabe nu sunt neapărat slabe pentru că nu au grăsime, ci sunt şi au prea puţină masă musculară. Şi pe acestea putem să le ajutăm să câştige kilograme, lucru care le va ajuta pe mai multe planuri, nu doar cel fizic, ci spun de sănătate: un tonus mai bun, o imunitate mai crescută, forţă mai multă, practic avantaje multiple. Şi această creştere putem să o obiectivăm prin măsurători,” explică dr. Şerban Damian.

Este şi cazul Denisei. La 24 de ani şi 1.80 m, are o silueta aparent de invidiat, doar că are prea puţină masă musculară.

„O persoană slabă ar trebui şi să facă mişcare, dar şi să controleze alimentaţia, pentru că trebuie să vedem de ce persoană aceea este slabă. Mănâncă? Mesele sunt suficiente cantitativ? Îşi ia suficiente calorii?” spune dr. Andreea Dragomir.

Cele mai folosite aparate care fac analiza compoziţiei corporale sunt cele care funcţionează pe principiul bioimpedantei.

„Îți trimite un curent slab prin corp şi acest curent în funcţie de procentul de ţesutul pe care le ai, prin grăsime curentul trece mai greu, prin ţesutul muscular, pentru că are mai multă apă, trece mai uşor şi atunci echipamentul analizează acesta viteze de reîntoarcere a acelui curent electric şi există un soft care analizează în final acest lucru,” adaugă dr. Şerban Damian.

Există şi aparate care se bazează pe un alt principiu: adipometria cu ultrasunete. Acestea funcţionează asemenea unor ecografe: măsoară grăsimea şi masa musculară doar în anumite zone.

Adică poţi să vezi clar ce grosime are stratul adipos pe abdomen, muşchiul şamd şi apoi pe măsură ce programul de scădere în greutate evoluează, combinat şi cu un program de activtate fizică, poţi în final să vezi transformarea în timp real,” mai spune dr. Şerban Damian.

Pe lângă analiza compoziţiei corporale, medicii recomandă şi testarea metabolismului. Se poate face pe baza unor formule speciale, dar şi cu ajutorul unui aparat special şi durează cel mult 15 minute. Rata metabolică este esenţială pentru a stabili necesarul caloric zilnic. În afară de mesele echilibrate şi regulate, medicii nutriţionişti atrag atenţia că puteţi menţine o greutate normală pe termen lung doar dacă faceţi exerciţii fizice măcar de 2 ori pe săptămâna.