Bolile "moderne". Afecțiunea dată de poluarea din interiorul locuinței

Data actualizării: Data publicării:
copil pat

Alergiile, durerile de spate și problemele de greutate au devenit bolile vieţii moderne. Aproape că nu există om care să nu aibă cel puțin una dintre aceste afecțiuni. Cum am ajuns aici? Ce s-a schimbat și mai ales ce putem face pentru a stopa creșterea atât de rapidă a numărului de îmbolnăviri? Primul pas este să conștientizăm problema și cauzele ei.

Creşterea temperaturii medii, suprapopularea oraşelor, dezvoltarea motoarelor cu ardere internă, modernizarea materialelor de construcţii şi izolarea tot mai bună a caselor. Sunt câteva dintre schimbările din ultimul secol care ne influenţează sănătatea fără să bănuim.

D. Monica Schifirneţ - medic primar alergologie: Din ce în ce mai multe persoane sunt alergice la factori din aer care cândva nu dădeau alergie, fie acarienii, fie mucegaiurile, fie polenurile. Sunt plante care s-au modificat, iar noi le percepem la nivelul căilor respiratorii că fiind dăunătoare şi ne determină rinite, conjunctivite sau la nivelul plămânilor astm bronşic.

40% din populaţia Planetei este diagnosticată cu cel puţin un tip de alergie. O parte din răspundere o poartă încălzirea globală, deşi pare greu de crezut. Din acest motiv, în ultimul secol Europa a fost invadată de o buruiană numită ambrozie.

Dr. Monica Schifirneţ - medic primar alergologie: Este foarte acută problema cu polenul de ambrozie care de la an la an creează multe probleme pacienţilor, pacienţii suferă intens cu fenomene care sunt greu de controlat cu medicamente.

Poluarea din interior, risc de astm bronșic

Şi locuinţele s-au modernizat: casele de astăzi nu mai seamănă cu cele de acum 100 de ani şi nu este neapărat un lucru bun, spun medicii.

Dr. Veronica Şurlea - medic primar pneumologie: Factorii ambientali care au dus la creşterea incidenţei astmului bronşic, mai ales în rândul copiilor, sunt reprezentaţi de poluarea indoor, aici vb de materiale de construcţie, de odorizantele de camera, substanţele de dezinfecţie, dezinsecţie, de curăţenie.

Abundență alimentară, boli mai multe

Cel mai mult s-a schimbat însă felul în care ne hrănim.

Dr. Monica Schifirneţ - medic primar alergologie: Multe alimente sunt modificate, stilul de alimentaţie al nostru s-a modificat, ca urmare şi adaptarea noastră digestivă, de aceea pot să apară mai multe alergii.

Abundenţa alimentară a dus nu doar la înmulţirea unor boli, ci chiar la apariţia unor noi afecţiuni. Sindromul metabolic afectează sute de mii de oameni în întreagă lume. Acesta reprezintă asocierea dintre obezitatea abdominală, glicemia crescută, hipertensiunea arterială şi valori scăzute ale colesterolului bun. O altă problema a omului modern: durerea de spate. 8 din 10 persoane se confruntă cu asta în zilele noastre.

Bolile omului modern

Dr. Georgiana Tache - medic primar recuperare medicală: Atunci când musculatura oboseşte orice poziţie pe care noi o abordăm se amprentează asupra coloanei şi începe să schimbe presiunile care se exercită asupra ei şi să o deterioreze.

Faptul că astăzi avem totul la îndemână nu este neapărat benefic pentru noi. Organismul uman are capacitatea de a se adapta, dar nu poate ţine pasul cu schimbările din jur: mâncăm din ce în ce mai multe alimente fabricate în laborator, porţiile s-au triplat în ultimii ani, jumătate din viaţă stăm pe scaun şi chiar aerul pe care îl respirăm este diferit de cel pe care îl respirau strămoşii noştri. Toate aceste modificări se văd în sănătatea noastră. Astfel, boli care erau o raritate pentru bunicii noştri au ajuns să devină astăzi regula, şi nu excepţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt speriată și șocată!”
Pro FM
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Istoria unei biserici de lemn din Maramureș, de la 1794. A fost adusă cu o sanie trasă de patru boi
Newsweek
Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România
Digi FM
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam ușa și exploda aia”
Digi World
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Digi Animal World
O femeie din Chicago a descoperit o cicadă extrem de rară cu ochii albaștri: „Șansa este de una dintr-un...
Film Now
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...