BUSINESS CLUB. Prețul unei vieți mai lungi. Sistemele publice de pensii și de sănătate trebuie regândite

Data publicării:
pensionari -Mediafax Foto-Cristiana Sabau

Cu bani de la Fundația Bill și Melinda Gates, 700 de cercetători din mai multe țări lucrează la un uriaș studiu privind impactul bolilor asupra umanității. Prima lor descoperire a fost că speranța de viață a crescut cu șase ani. Este o veste excelentă, iar factorii care ajută prelungirea vieții sunt diverși. Alimentația s-a schimbat în multe țări, iar medicina a evoluat extrem de mult în toată lumea.

În țările sarace, morțile provocate de pneumonie sau malarie sunt în scădere. În țările bogate se moare mai puțin din cauza bolilor cardiovasculare.

Însă, la nivel mondial, incidența bolilor de inimă a crescut. De fapt, a crescut cu 40% numărul celor care suferă de afecțiuni tăcute precum cancerul, diabetul sau boli ale sistemului circulator.

De obicei, aceste afecțiuni sunt descoperite târziu și prin caracterul lor cronic necesită tratamente îndelungate, care pun presiune pe sistemele publice de sănătate.

Iar aceasta va fi o mare provocare pentru guvernele țărilor din întreaga lume. Vor trebui să își gestioneze banii în așa fel încât să acopere costul unor boli mai scumpe. Și nu trebuie să se bazeze doar pe speranța că medicina va continua să evolueze și va găsi un leac rapid pentru bolile incurabile.

O sursă în plus de venit ar putea fi dată de o perioadă mai mare de contribuție socială. Cu alte cuvinte, dacă tot trăiesc mai mult, angajații pot fi obligați să muncească mai mulți ani. Și, în felul acesta, este redusă și presiunea pe sistemele de pensii.

Cel puțin pe acele sisteme în care pensiile sunt plătite din salariile actualilor angajați, sistem care continuă să existe și în România, chiar și după introducerea pensiilor private.

În țările în care pensiile sunt construite pe sisteme private de economisire, angajații trebuie să devină conștienți că vor trăi mai mult. Așa că vor avea nevoie de mai mulți bani la batrânețe. Dacă nu vor să muncească până la 80 de ani, trebuie să strângă începând de acum cât mai mulți bani.

În același timp trebuie să fie foarte atenți la randamentele investițiilor pe care le fac acum. Pentru că inflația este neiertătoare pe termen lung, iar un fond de pensii își poate pierde valoarea extrem de mult în câteva decenii.

Problema este că multor persoane le este greu să se gândească la pensionare. Se simt bombardate de stres și de o alimentație nesănătoasă produsă industrial pentru marile lanțuri de magazine și pentru restaurantele fast-food. Chiar dacă acest stil de viață haotic crește riscul apariției unor boli cronice, există mult mai mulți factori decât în trecut care lungesc durata unei vieți.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri