CAMPANIE Digi24. Spitalele de pediatrie, puține și fără dotări

Data publicării:
spital copii bebe mediafax medici

În România trăiesc în jur de 4 milioane de copii şi în toată ţara există doar 12 spitale de pediatrie.

Câte unul în Argeș, Brașov, Cluj, Galați, Iași, Prahova, Sibiu şi Timiș.

Se mai adaugă la listă 4 spitale din Bucureşti - Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Victor Gomoiu, Spitalul Marie Curie si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. În spitalele pentru adulţi mai există şi 334 de secţii de îngrijire a copiilor.

Într-un an, la camerele de garda ale acestor spitale ajung peste 550.000 de copii. De la simple consultaţii, la urgenţe majore.

Medicii din unităţile de primiri urgenţe acordă aproape 190.000 de tratamente. Numai că şi sistemul de îngrijire al copiilor se loveşte de aceleaşi probleme ca şi cel pentru adulţi. Vorbim de timpii lungi de aşteptare la camera de gardă, personalul puţin şi aparatura învechită.

A existat un program de dotare a acestor unităţi de urgenţă în 2007, dar aparatele au început deja să cedeze.

Abia de la anul există intenţia unui nou împrumut de la Banca Mondială prin care să fie aduse la zi aceste dotări.

Probleme cu banii la Botoșani

Unitatea de Primiri Urgenţe de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Botoşani riscă să se închidă din cauză că nu sunt bani. Asta înseamnă că cei mici ar putea să fie plimbaţi de la un spital la altul, până când vor găsi un specialist.

Managerii spitalului spun că au cerut în nenumărate rânduri finanţare de la minister, dar au rămas doar cu nişte promisiuni neonorate.

În cazul în care nu vor primi bani la timp, secţia pentru urgenţele pediatrice va fi transformată în cameră de gardă.

Unitatea de primiri urgențe pentru copii este finanțată în prezent din bugetul Spitalului Judetean. Reprezentanții unității medicale spun însă că acest compartiment nu le aparține și că secția ține de Ministerul Sănătății, prin Serviciului Național de Urgență.

De aici ar trebui să vină și banii care să asigure funcționarea. Conducerea spitalului spune că anual cheltuieşte în jur de 1,5 milioane de lei, bani pe care acum nu îi mai poate asigura.

Dacă acest compartiment de primiri urgente pediatrice va fi desființat, copiii vor fi examinați inițial de medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, iar apoi transferați la secția de copii.

Ceea ce înseamnă foarte mult timp pierdut, mai ales că între cele două clădiri este o distanţă de doi kilometri.

Spitalul de pediatrie din Iaşi are o secţie de recuperare care pare mai veche decât medicina. Conducerea spitalului spune că modernizarea începe la sfârşitul anului.  

Condiții greu de imaginat la Sfântu Gheorghe

Copiii internaţi la Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe sunt trataţi în condiţii greu de imaginat. Pentru că este în renovare de patru ani, secţia a fost restrânsă la jumătate, iar pacienţii sunt înghesuiţi în saloane, chiar dacă au boli diferite.

Linie de urgență pentru părinții din Cluj

Nici Spitalul de copii din Cluj-Napoca nu stă foarte bine. Pentru că numărul urgenţelor a tot crescut în ultimii ani, iar personalul nu a mai făcut faţă, s-a înfiinţat o linie telefonică pentru a le da sfaturi părinţilor atunci când copiii lor au probleme de sănătate.

Părinţii sunt scutiţi, prin intermediul acestui sistem unic în România, de drumuri inutile la spital, iar medicii, de cazuri care în realitate nici măcar nu reprezentau urgenţe. Părinţii pot afla chiar de la primele simptome dacă afecţiunea de care suferă copilul este gravă, dacă este necesară prezentarea la o unitate de primire a urgenţelor sau dacă tratamentul poate fi făcut la cabinetul medicului de familie.

Call-centerul, finanţat exclusiv din fonduri private, este disponibil zi şi noapte, iar sfaturile sunt oferite de 30 de medici pediatri de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca.

Aceştia îşi împart turele de la spital cu cele de la unitatea de consultanţă prin telefon. Iniţiatorii proiectului, membrii Asociaţiei „Părinţi Clujeni", speră ca de anul viitor şi autorităţile să susţină financiar acest proiect pilot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri