Cazul bebelușilor | Dr. Laurențiu Belușică: Epidemiologii sunt de vină! Reacția ministrului sănătății

Data publicării:
laurentiu belusica - fb

Personal, consider că în acest caz cei chemați să facă acest lucru nu și-au făcut datoria! Pericolul este real dacă sursa de îmbolnăvire persistă, putând fi considerată potențial o problemă de siguranță națională. De la situația din prezent a numărului de îmbolnăviri până la zeci de morți este un pas extrem de mic. Ne aflăm în secolul XXI, ancheta epidemiologică trebuia să fie demult pe masa Ministrului Sănătății și focarul stins sau limitat. Până acum trebuia identificat focarul, sursa de infectie, și suprimat; emisă o alertă de calătorie în județul Argeș şi mobilizată orice resursă existentă sau parteneră pentru aflarea focarului infecţios”, a declarat pentru Digi24 medicul Laurențiu Belușică.

„Medicii epidemiologi trebuia să meargă acasă la copii, la mame, la taţi, la sursele lor de alimentare, de apă. Aceşti medici trebuia să ajungă la un rezultat în primele 48 de ore, fără analize de laborator, fără radiografii. Anchetă epidemiologică la pas, cu caietul de note şi cu pixul în mână, şi din pas în pas, din om în om, ca un detectiv, ajung la o definiţie, ajung la un focar şi acolo pun stavilă şi-l îngrădesc. Asta se face. Asta este meseria lor. Nu şi-au făcut-o”, susține șeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne, „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

„Eu, personal, nu m-aş duce într-o călătorie acum în zona respectivă pentru că nu ştiu ce este. Poate să fie chiar un atac terorist. Nu ai de unde să ştii ce este. Este o bombă cu ceas. Stă şi aşteaptă, Poate că norocul nostru ar fi să se fi stins singur şi să se fi autolimitat”, a mai spus dr. Belușică.

Concluzia e una singură: „Trebuie schimbaţi oamenii. Este clar că acei oameni care au făcut anchete epidemiologice nu au ştiut ce să facă. Este foarte clar pentru mine ca doctor, ca medic. Nu au ştiut ce să facă. Habar nu au”, a punctat dr. Laurențiu Belușică. 

Reacția ministrului sănătății

Prezent în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a preferat să nu comenteze declarațiile șefului Secţiei Chirurgie de la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne.

Permiteți-mi să nu dau replică, ci să spun ce s-a făcut. Acest corp specializat, care nu a cuprins numai epidemiologi, ci specialiști din toate specialitățile care fac parte din acestă echipă multidisciplinară au parcurs exact toate etapele, chiar și cele menționate și rezultatul este cel pe care îl știți foarte bine, dar există și explicații pentru aceste lucruri. În niciun fel nu este o modalitate de a acoperi ceva. Apelul meu - dincolo de faptul că o spun răspicat: Nu ascundem nimic! Aceasta este realitatea! - apelul meu este la responsabilitate”, a spus ministrul sănătății.

Toate acțiunile echipei sunt documentate, nu s-a descoperit ceea ce se căuta. Forma de boală pe care micuții, din păcate, o au și cu care se luptă – în paranteză trebuie să vă spun că astăzi lucrurile nu s-au înrăutățit, a mai fost externat un copil, trei sunt în continuare în terapie și luptă, luptăm cu toții pentru ei, și patru pe secție ameliorați – dar, repet, această bacterie care este incriminată și care a fost căutată, așa cum au fost căutate toate potențialele surse, nu a fost identificată. E drept, datorită stadiului tardiv în care au fost aduși în acel moment în București, la distanță de apariția primelor cazuri”, a spus ministrul.

El a dat asigurări că investigațiile epidemiologice la fața locului s-au făcut, cu un număr suficient de specialiști. „S-au parcurs toate aceste etape, dar din păcate nu avem în acest moment un răspuns”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu.

Ideea de a emite o alertă de călătorie pentru Arges nu corespunde realității din ziua de azi. Nu au mai apărut cazuri noi și nu a fost pus în evidență respectivul germen pe care îl căutam. Nu se impune în niciun fel o astfel de măsură”, a asiguat ministrul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri