Sari la conținut

Ce este caria de biberon și cum poate fi prevenită

Vorbim despre caria de biberon la leziunile carioase care apar pe dinții de lapte, care apar foarte devreme, chiar înaintea vârstei de doi ani, chiar imediat după erupția dinților temporari pe arcadă. Sunt leziuni care evoluează în suprafață foarte rapid. Sunt leziuni incipiente care sunt prezente pe fața externă a dintelui ca niște pete albe-cretoase. Cu cât ne prezentăm mai repede la stomatolog cu atât putem preveni complicațiile.

Practic, aceste pete albe cretoase sunt pete de hipomineralizare, de obicei simetrice, care afectează incisivii centrali superiori, după care molarii unu, caninii și ulterior molarii doi. Trebuie să ne prezentăm la cabinet pentru că se pot aplica geluri florate și putem preveni complicațiile.

Se recomandă să ajungem la cabinet cu copiii de la vârsta de un an. Astfel, împreună cu părinții putem vedea dacă pacientul are obiceiuri nesănătoase. În momentul în care alimentăm copilul cu biberon, avem leziuni carioase în special pe incisivii centrali și superiori.

Nu este contraindicată hrănirea cu biberonul. De fapt, prelungirea alimentației cu biberon duce la carii. Lactoza din laptele matern este cariogenă. Cantitatea de lactoză din laptele de vacă este mult mai mică dar combinațiile cu alimente îndulcite pot avea efect cariogen pe dinții de lapte.

Important este periajul. În momentul în care au erupt dinții, părinții trebuie să perieze dinții de lapte, încă de la primul dinte. Chiar înainte, trebuie să spălăm gingiile cu comprese învelinte pe deget, într-un tifon, înmuiat pentru a nu lăsa laptele în cavitatea bucală.

Practic, cavitatea noului născut este sterilă, microorganismele din cavitatea noului născut sunt din mediul înconjurător. Nu avem voie să înmânăm suzeta bebelușului înmuiată în gura părintelui. Nu avem voie să o punem în miere, deoarece toate au efecte cariogene.

În momentul în care cariile nu sunt tratate apar complicații - cariile dentare - și astfel duce la abcesele care afectează sacul folicular al dintelui permanent. Atunci când pierdem un dinte temporar, dinții vor migra și vor închide spațiul dintelui temporar și vom avea tulburări de erupție dentară pe dinții permanenți.