Sari la conținut

Cea mai eficientă modalitate de a ne spăla pe mâini

FOTO: captură New York Times

Cercetătorii identifică două modalități de a ne spăla pe mâini. În urma unui studiu o modalitate s-a dovedit a fi mai eficientă decât cealaltă.

O modalitate este formată din trei pași și alta, cea descoperită recent, din șase pași folosind o soluție pe bază de alcool pentru curățarea mâinilor. Aceleași reguli se aplică și pentru spălatul pe mâini cu apă și săpun, conform cercetătorilor.

Studiul a fost efectual la spitalul din Glasgow, iar participanții au fost doctorii și asistentele din spital.

Rezultatul a fost că metoda din 6 pași a fost microbiologic mai eficientă la reducerea mai multor bacterii, iar tehnica din trei pași a redus un număr mai mic de bacterii.

În schimb, tehnica din 6 pași a reușit să acopere o parte de 98.8% din mâini și a necesitat cu 15% mai mult timp, pe când tehnica din 3 pași a acoperit 99% din suprafața mâinilor și a durat mai puțin. Aceste criterii nu au fost relevante pentru studiu pentru că nu a modificat numărul bacteriilor reduse.

Tehnica din 3 pași presupune poziționarea palmei dreapte peste partea exterioară a palmei stângi și invers. Palmele trebuie împreunate din nou cu fețele interioare lipite și degetele intercalate. Este important să se insiste asupra porțiunilor dintre degete, pentru a avea o igienă cât mai bună.