Sari la conținut

Chirurgie toracică în condiţii mizere la Spitalul Județean Craiova

Spitalul se renovează acum pentru prima dată de când a fost construit, dar lucrările înaintează greu.

„Aici veţi vedea un contrast. Acolo este partea nerenovată a lucrurilor cu mucegai cu ceea ce ştim, că ne sesisează ceilalţi pacienţi, iar aici este ceea ce am reuşit să facem”, a explicat un medic de-al spitalului.

Şeful clinicii de chirurgie toracică din Craiova se laudă cu operaţii în premieră naţională, dar când vine vorba de condiţiile în care sunt îngrijiţi apoi pacienţii, preferă să nu comenteze.

În saloane, tencuaiala de pe pereţi e căzută, toaletele sunt insalubre, iar uşile abia se mai pot închide.

Unul dintre saloanele secției de chirurgie toracică a spitalului de urgenţă din Craiova are mobilierul distrus, iar pereții sunt scorojiți și plini de mucegai.

Un adevărat focar de infecţie, se plâng pacienţii şi rudele lor.

„Cadrele medicale îşi fac datoria, dar condiţiile sunt jalnice. Aş întreba ministrul Sănătăţii şi pe cei de jos dacă dumnealor şi-ar aduce un copil în starea asta, să se trateze în condiţiile astea”, a spus însoțitorul unui pacient.

„Uitaţi-vă ce rugină şi ce mizerie! Mai rău plecăm de aici cu microbi”, a reclamat o pacientă.

„Pereţii aştia nezugrăviţi de nu ştiu când, băile iar la fel, nimic schimbat pe aici”, a spus un alt însoțitor.

„Aţi văzut condiţiile care sunt, mi-aş dori condiţii mai bune”, a declarat asistenta șefă a spitalului Mariana Stângă.

În ultimii ani, clinica a supravieţuit doar pentru că personalul s-a implicat direct în mici reparaţii, igienizări şi a făcut chiar improvizaţii. Spre exemplu, cabinetul şefului clinicii este depozit de materiale de construcţii.

„Credeţi-ne, facem lucruri care ar fi nefireşti pentru echipa medicală. De la zugrăvit, până la reparat balamalele, tot ce se strică în această secţie. Poate veți vedea puține locuri în lumea asta unde un medic după program pune mâna pe bormaşină şi mai fixează câteva ceva prin secţie sau construieşte nişte afişe sau repară un pat, un cărucior sau construieşte pur şi simplu un cărucior”, a spus șeful clinicii de chirurgie toracică, doctorul Alin Demetrian.

Clinica de Chirurgie Toracică nu a fost renovată niciodată de când a fost înfiinţată, acum 40 de ani. Reparaţiile au început, dar înaintează cu viteza melcului.

„Începând cu 2014, într-un ritm destul de încet pentru că banii nu au fost foarte mulţi, au început lucrările de igienizare din banii proprii, ai spitalului, începând de anul trecut s-a implicat şi Consiliul Judeţean”, a spus directorul Spitalului Județean de Urgență Craiova Bogdan Fănuță.

Spitalul judeţean din Craiova este cel mai mare din Oltenia şi este în subordinea Ministerului Sănătăţii. Lunar, aici sunt trataţi peste 6000 de pacienţi.