Sari la conținut

Complicațiile obezității. Explicațiile dr. Cătălin Copăescu

Nicoleta Căulea s-a luptat cu kilogramele în plus timp de 10 ani. Din cauza excesului de grăsime a rămas infertilă, iar atunci când a vrut să devină mamă, tratamentele hormonale au îngrăşat-o şi mai mult.

„Am luat din cauza tratamentului 14 kilograme în 2 luni şi am rămas cu 114.5. Aveam dureari de oase, totul era dat peste cap am făcut o radiografie la coloana să nu am osteoporoză şi era un fel de început şi atunci i-a zis soţului: doctorii singura varianta e să slăbesc,” povestește Nicoleta Căulea.

Infertilitatea este o problemă importantă pe care o întâlnim la doamne. Din cauza eliberării de la nivelul ţesutului adipos a unor hormoni care tulbură echilibrul endocrin al pacientelor respective,” explică prof. dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, acreditat internaţional pentru chirurgie laparoscopică bariatrică.

Deşi încercase nenumărate diete şi chiar un stil de viaţă sănătos, Nicoleta nu a reuşit să dea jos niciun kilogram. De aceea, s-a hotărât să facă o operaţie de micşorare a stomacului.

„Întâmplător când să fac controlul de 6 luni m-am trezit că aveam 2. Eram însărcinată în 6 săptămâni. Deci nici nu mi-am dat seama deloc,” mai spune Nicoleta Căulea.

„A continuat să scadă în greutate şi pe perioada sarcinii, se încadrează în curba de scădere ponderală după intervenţia de sleeve gastric, sarcina este susţinută în acest moment cu aport vitaminic, însă bebeluşul nu suferă din pct de vedere al dezvoltării. Din pct de vedere morfologic este un copil care se menţine pe curbele de creştere aşteptate de noi în populaţia generală, sarcina este extrem de dorită şi ne aşteptăm pe viitor să aibă şi alte sarcini fără niciun fel de problemă,” precizează dr. Anca Murariu Tudor, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Infertilitatea este doar una dintre complicaţiile care apar ca urmare a excesului ponderal.

Cel mai frecvent întâlnite sunt diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică, care poate îmbrăca forme evolutive avansate, până la ciroză grasă şi cancer hepatic, tulburări de reflux gastroesofagian la peste 50-60% dintre pacienții care au obezitate centrală, sindromul metabolic,” mai spune prof. dr. Cătălin Copăescu.

Iar potrivit unor studii, multe dintre aceste probleme se pot rezolva, odată ce pacienţii pierd în greutate.

„Dacă un pacient nu are nevoie de tratament, în condiţiile în care nivelul glicemiei şi al hemoglobinei glicozilate se încadrează în parametri de normalitate pe o periaoda de 5 ani se consideră remisiune totală, adică putem vorbi despre vindecare,” adaugă prof. dr. Cătălin Copăescu.

Deocamdată aceste studii sunt abia la început, însă medicii chirurgi specialişti în intervenţii bariatrice spun că aproximativ 80% din pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 înregistrează o remisie a bolii după intervenţia de micşorare a stomacului.